Nieuws/Financieel
1122592
Financieel

Euroburgers vol wantrouwen

De euroburgers worden vanochtend wakker in een klimaat vol wantrouwen jegens de eurozone top financiële beleidsmakers en politici. Wat er op dit moment gebeurt met Cyprus zal niet snel worden vergeten.  Want nu wordt duidelijk dat de Cypriotische depositohouders tussen 20 en mogelijk 50 procent van hun geld wordt afgenomen. De euro daalt verder tot $ 1,2843 vanochtend.

Als een dergelijke bedachte oplossing door de trojka op het kleine Cyprus al tot totale paniek onder burgers en depositohouders leidt, wat zal er dan gebeuren als binnenkort Spanje aan de beurt is voor een noodinfuus bail out.  De Spaanse banken moeten nog steeds de grote slag maken met het afschrijven op oninbare vastgoedleningen waarbij de kapitaaltekorten nu al groot zijn. 

De Spaanse vastgoedprijzen zijn met 25 procent gezakt ten opzichte van de top maar zouden nog eens 35 procent kunnen dalen, blijkt uit een specialistisch marktonderzoek. Op de 25 procent vastgoeddaling is slechts marginaal afgeschreven. De oninbare vastgoedleningen stijgen elke maand marginaal en zijn nu opgelopen tot 11,8 procent wat neerkomt op bijna euro 70 miljard.

De Spaanse banken kunnen niet afschrijven anders moeten ze meteen herkapitaliseren en daar wringt de schoen want de Spaanse overheid is de enige die kan helpen. Vorig jaar werd de Bankia groep overeind gehouden met euro 38 miljard infuus via een eurozone beschikbaar gestelde noodlening.

Spanje zit op dit moment absoluut niet te wachten met een tweede grote ronde aan kapitaalvlucht. Vorig jaar werd er al euro 250 miljard weg geboekt door burgers en bedrijven vanuit Spanje naar andere veiligere eurozone havens. Ik kan me zo voorstellen dat de trojka Cyprus oplossing, het startsein zal geven voor een tweede nieuwe ronde aan kapitaalvlucht vanuit de zwakkere Spaanse banken.  De besmetting kan zo doorgaan.

Gisteren maakte de Spaanse Centrale Bank bekend dat de Spaanse politiek erg grote moeite heeft om de tekorten in de hand te houden.  De ECB kan niet eeuwig doorgaan om elke keer de Spaanse rente te willen drukken bij een staatsobligatieveiling. Ik verwacht dat er binnenkort keiharde bewijzen komen vanuit Spanje dat, ondanks alle inspanningen van bezuinigen en hervormen, het begrotingstekort en de staatsschuld totaal uit de hand gaan lopen.

Ondertussen gaan vandaag alle registers open op Cyprus om kapitaal controle systemen in te bouwen bij de banken die, naar het schijnt, morgen de deuren weer zullen openen. Of er nu een officiële bankrun ontstaat of niet, ik verwacht dat in enkele weken tijd het totale eiland financieel geïmplodeerd zal zijn doordat werkelijk iedereen zijn geld zal weghalen, tenminste wat over is gebleven na de absurde heffingen van 20 tot mogelijk 50 procent.

De paniek zal groot zijn onder de Cypriotische burgers en depositohouders als men zomaar zeer grote bedragen wordt afgenomen in opdracht van de trojka. U moet zichzelf eens indenken als er voor de Paasdagen 40 procent van uw gehouden deposito bij de bank automatisch naar de Nederlandse Staat zou worden overgeboekt. Dat kan niet zou u zeggen, maar het gebeurt op Cyprus.

En dat het nergens anders meer zal gebeuren, kan niet met honderd procent zekerheid worden uitgesloten. Want hoe hard gisteren eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem ook riep dat hij verkeerd was geciteerd en dat Cyprus geen blauwdruk is voor toekomstige bankenproblemen, hij bleef volhouden dat de trojka Cyprus oplossing een te verdedigen route is. De Cyprus story heeft tot groot wantrouwen onder eurozone burgers geleid en zal nog lang nadreunen met een verzwakkende euro als gevolg.

Ondertussen drijven de roze wolken weer boven Wall Street. In 18 procent minder volume dan het driemaands gemiddelde steeg de S&P500 tot op 2 punten van het All Time High slotrecord van 1565. De irrationele overdrijving zet onverminderd voort op Wall Street.  Het gratis geld van de Fed blijft regeren en de alternatieven zoals bijvoorbeeld staatsobligaties bieden totaal geen rendement.

Gisteren steeg Wall Street op het bericht dat uit de S&P Case/Shiller Home Price Index bleek dat de Amerikaanse huizenprijzen in het afgelopen jaar het sterkst zijn gestegen sinds 2006. De huizenprijs indexdata kwam uit conform verwachting maar beleggers omarmden het om fors door te kopen, zij het in zeer slecht volume.

Het zeer slechte en fors gedaalde zeer belangrijke grote consumentenvertrouwencijfer werd totaal genegeerd.  De Amerikaanse Conference Board maakte gisteren bekend dat het consumentenvertrouwen in de maand maart is gedaald tot een stand van 59,7 ten opzichte van een verwachte daling tot 67,5 en een stand van 68,0 over februari. De Amerikaanse consument krabt zich dus achter de oren.

Het is natuurlijk sterk dat de Amerikaanse huizenprijzen zo goed stijgen, maar de Amerikaan zal wellicht niet dezelfde fout maken om deze huizenprijsstijging meteen weer te belenen om te consumeren. Zo is het in 2007 fout gegaan.

Gisteren bleek ook uit een rapport van de International Council of Shopping Centers dat de verwachte verkopen voor de maand maart worden verlaagd. Vaak is een lager consumentenvertrouwencijfer een voorbode voor mindere consumentenuitgaven, wat weer wordt bevestigd door de verlaagde verwachting van de verkopen in maart.

Maar Wall Street verkeert in euforische stemming en negeert alle negatieve berichten. De recordrace is weer vol terug on track en ook alle Europese en eurozone problemen worden terzijde geschoven. O ja, geen enkele Amerikaan op Wall Street hoor ik over hoe men in Amerika het begrotingstekort van $ 1000 miljard of 8 procent van het GDP voor dit jaar wil aanpakken.

En ook hoor ik niemand over een begin van een oplossing van het verminderen van de ongekend astronomische nationale staatschuld die vanochtend de stand van $ 16.745 miljard heeft bereikt. De Amerikaan op Wall Street leeft in de ontkenningsfase en koopt met het gratis Fed geld gewoon door. Ik weet dat ik cynisch ben, maar wanneer gaan realisme en rationaliteit het weer overnemen op Wall Street van het huidige euforische en opportunistische sentiment. Hoogmoed komt voor de val.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.