Nieuws/Financieel
1122597
Financieel

Recessie eurozone verdiept

De gisteren gepubliceerde bruto binnenlands product-data uit de eurozone over het vierde kwartaal van vorig jaar, duiden op een verdieping van de recessie waarbij het vertrouwen van bedrijven en consumenten verder af is genomen. Het aandelensentiment is ver vooruitgelopen op de fundamenten van de markt in de eurozone.

De motor van de eurozone economie, Duitsland, moest in het afgelopen vierde kwartaal een veel sterkere dan verwachte krimp, van 0,6% incasseren.  De economie van de eurozone is drie kwartalen achter elkaar gekrompen waarbij de bbp-data over het afgelopen vierde kwartaal de meest slechte waren in bijna 4 jaar tijd. 

De euro daalde in reactie met bijna 1% ten opzichte van de dollar en alle aandelenindices uit eurolanden gingen onderuit tot 1%. Behalve onze AEX, deze wist onveranderd te eindigen.  De kortetermijntrend is neerwaarts voor het Damrak, waar de eerste steun op 337 punten ligt. Vanochtend openen de Europese beurzen vlak tot licht hoger.

Werkloosheid

De recessie in de eurozone verdiept zich, de werkloosheid loopt accelererend op en de schuld van alle eurolanden loopt ook steeds verder op. Alle pogingen ten spijt om door middel van stringente bezuinigingen en hervormingen de begrotingstekorten maar enigszins terug te kunnen dringen: de gezamenlijke schuld van de eurolanden is opgelopen tot over de 90% van het bbp van de eurzone.

Brussel, maar vooral alle regeringen van eurolanden, moeten zich gaan afvragen of men wel met de huidige politiek goed bezig is. De groei in de eurozone moet worden gestimuleerd om werkgelegenheid te creëren en schulden af te betalen.  Maar in plaats daarvan kondigen meerdere Europese topbedrijven bijna elke dag duizenden ontslagen aan. Zo gaat het niet goed.

Valuta-oorlog

De focus van de markt zal vandaag gericht zijn op ontwikkelingen en berichten vanuit de G20-vergadering vanuit Moskou, onder ministers van financiën en centrale bankiers. Vandaag en morgen vergaderen de groep van 19 grootste industriële landen en de eurozone. Alles wordt in stelling gebracht om in het eindcommuniqué het woord valuta-oorlog te vermijden en ook zal er niet over één individuele valuta worden gesproken.

Het ook aanwezige IMF dringt erop aan dat er een signaal vanuit de G20 moet komen dat er op dit moment absoluut geen sprake is van enige vorm van een valuta-oorlog. De aanwezige ministers van Financiën en centrale bankiers stellen juist de volle aandacht op andere zaken te hebben, in plaats van over valuta-oorlog-perikelen te discussiëren.

Het slotcommuniqué zal juist over prijsstabiliteit spreken. De G20 van leidende economieën van de wereld zal beloven om ervoor te zorgen dat hun gevoerde monetaire politiek er eerder op zal zijn gericht om prijsstabiliteit en groei te realiseren dan om hun eigen valuta te verzwakken om economische groei te krijgen door een oppikkende export.

Grote Depressie

Geschiedenis leert dat de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw mede is ontstaan door valuta-oorlogen. Daarom wil men er nu niet openlijk over spreken, maar iedereen kan constateren dat eerst China maar daarna ook Amerika en Japan hun valuta devalueren om hun export een boost te geven.

Op dit moment proberen diverse grote machtsblokken, van Amerika tot Japan, hun economische groei te stimuleren door hun toevlucht te zoeken in ongeëvenaarde bedragen aan monetaire verruiming waardoor een voordeel ontstaat voor hun eigen export ten nadele van de andere exporterende landen met eigen valuta.

Euforie aandelen

Financiële officials de  G20 willen een standpunt formuleren om sommige machtsblokken te adviseren om hun stringente bezuiniging- en hervormingsbeleid enigszins af te zwakken doordat blijkt dat duurzame economische groei zeer moeilijk wordt bereikt met de huidige gevoerde politiek. Ik weet niet of Brussel hiervoor de handen op elkaar zal krijgen.

In de eurozone verdiept zich de recessie terwijl in Amerika de aandeleneuforie onverminderd doorzet. Het nieuws van de dag is dat we absoluut niet mogen denken laat staan praten over valuta-oorlogen.  Alle grote machtsblokken doen er aan mee behalve de eurozone, die heeft een onwerkelijk harde valuta en moet lijdzaam toezien. De gereedschapskist van de ECB is leeg?

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.