Nieuws/Financieel
1122840
Financieel

Sparen in Europa? Pas op!

Veel spaarders zullen het afgelopen weekend dankzij het Cypriotische parlement minder goed hebben geslapen. Wie dacht dat ouderwets sparen nog steeds veiliger is dan bijvoorbeeld beleggen in duurzame bedrijven, komt vandaag de dag bedrogen uit. De Cyprioten voelen zich door Brussel gepakt en het Cypriotische parlement schortte afgelopen zondag het parlementsdebat op. Dit overigens tot groot ongenoegen van Brussel.

Stel je bent een kleine Cypriotische ondernemer die zijn best doet om het hoofd boven water te houden. Eerlijk zaken doen, duurzaamheid en continuïteit zijn woorden die je terug leest in je bedrijfsstrategie en waar je voor staat. Anno 2013 is het niet makkelijk om nog zwarte cijfers te schrijven, maar gelukkig heb je op de bank nog een buffer staan om je door moeilijke tijden heen te loodsen. ‘Ooit komt het wel weer goed’. Ai, jammer… lever nu maar 6,75 procent in en mocht je meer dan 100.000 euro bezitten dan mag je zelfs 9,9 procent afdragen. Waarom? Het antwoord is simpel, vadertje staat Cyprus komt nog 7 miljard euro tekort. Wie volgt? Griekenland, Italië, Spanje of Portugal?

10 miljard meer loon in 2012

Verleden week zondag berichtte persbureau Reuters dat de salarissen bij ’s werelds grootste banken vorig jaar met een kleine 4 procent zijn gestegen, ondanks pogingen de loonstijgingen aan banden te leggen. De 35 onderzochte financiële instellingen gaven ruim 10 miljard euro meer uit dan in 2011 en hoe valt zoiets te rijmen met hetgeen we nu in Cyprus zien. Veel banken zijn dankzij belastinggeld van burgers overeind gebleven, maar dat weerhoudt ze er niet van om de salarissen van de werknemers bij twee derde van de banken op te krikken.

Beleggen risicovoller?

Jarenlang is spaarders - op advies van de overheden – verteld dat beleggen risicovoller zou zijn dan sparen, maar het is vandaag maar net door welke bril je kijkt. Wie vertrouwt anno 2013 zijn zuurverdiende spaarcentjes nog aan een bank toe? De meeste banken blijken ordinaire graaiers te zijn en lijken alleen hun eigenbelang – de bonus - na te jagen. En is de bank dan misschien toch nog betrouwbaar dan blijkt de overheid nog een greep in onze portemonnee te mogen doen. Absurd als je het mij vraagt.

Eens te meer blijkt maar weer eens dat je beter je geld kunt beleggen in degelijke betrouwbare bedrijven die elk jaar weer opnieuw het dividend verhogen. Het voorkomt dat de waarde van je geld dankzij de inflatie daalt. Ik noem dit soort bedrijven de Alsmaar Meer Dividend Betalers (AMDB’s) en persoonlijk zoek ik altijd naar bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Gelukkig bestaan er (nog) geen wetten die het mogelijk maken beslag op je aandelen of het uitgekeerde dividend te leggen.

Wal-Mart

Wal-Mart is een fraai voorbeeld van een bedrijf dat duurzaamheid met hoofdletters schrijft en al 37 jaar (!) elk jaar een hoger dividend betaalt. Ondanks dat heeft het aandeel een payout ratio van slechts 32,7. Dit betekent, dat de onderneming van elke dollar winst, slechts 32,7 cent aan dividend uitbetaalt. Voor mij als belegger is dat een signaal, dat de onderneming nog zoveel ruimte heeft voor dividendverhoging, dat ik het aandeel een hoge score geef op de schaal van 1 tot 10 als het om veilige beleggingen gaat. Daarbij komt, dat het aandeel bij de koers van nu, een dividendrendement heeft van 2,6%.

De afgelopen 5 jaar hebben we bij dit aandeel dividendverhogingen gezien tussen de 7% en 12%. Wat een extra veilig gevoel geeft, is dat de onderneming in de afgelopen 5 jaar, door inkoop van eigen aandelen, het aantal uitstaande aandelen met 17% heeft weten te verlagen van 4 miljard naar 3,38 miljard. Als aandeelhouder hebben we daarmee niet alleen een mooi dividendrendement, maar ook ons kapitaal kan op deze manier blijven groeien. Het is wel zaak op het juiste moment aandelen te bemachtigen en daardoor niet teveel te betalen.

De auteur heeft een positie in bovengenoemd aandeel.

Gerard Bastiaansen, www.groeidividend.nl