Nieuws/Financieel
1123265
Financieel

UPDATE Begin crisisoverleg eurogroep weer later

Het crisisberaad van de ministers van Financiën van de eurozone over euroland Cyprus moet zondagavond rond 21 uur beginnen. Het overleg in Brussel had eigenlijk om 18.00 uur van start moeten gaan, maar het begin werd eerder al 2 uur uitgesteld in verband met uitvoerig vooroverleg over een reddingspakket voor het noodlijdende land.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades zou nog steeds praten met de internationale kredietverleners, onder wie Europees president Herman Van Rompuy, en de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

,,Onderhandelingen duren voort. We doen ons uiterste best voor Cyprus", zo twitterde Anastasiades eerder op de avond nog.

De leden van de Eurogroep zijn zondagavond rond 21.45 uur kort bijgepraat over de laatste stand van zaken rond Cyprus. Dat zegt een woordvoerder van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Voor de officiële bijeenkomst van de minister van financiën van de zeventien eurolanden is echter nog geen begintijd gepland.

De Eurogroep zou oorspronkelijk om 18.00 uur beginnen, maar is uitgesteld omdat een aantal voorbereidende gesprekken nog niet afgerond zijn, zei een woordvoerder van de Eurogroep eerder. President Nikos Anastasiades twitterde rond 22.00 uur dat de gesprekken met EU-president Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barosso zijn afgelopen.De landen uit de eurozone moeten het in Brussel eens worden over de voorwaarden voor tien miljard euro aan leningen aan Cyprus. Hiervoor moet het land in ieder geval zelf 5,8 miljard euro ophalen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) die namens Nederland in de Eurogroep zit, zei bij zijn aankomst in Brussel dat hij niet uitsluit dat dat het totale hulpbedrag inmiddels is opgelopen. Het uitstel van de plannen van Cyprus voor hun eigen bijdrage heeft de economie van het kleine euroland al beschadigd zei hij. Vorige week vrijdag werden Cyprus en de eurolanden het nog eens over een heffing op grote en kleine spaartegoeden, maar dat werd door het Cypriotische parlement van tafel geveegd.Als Cyprus niet met een afdoende plan komt, dan dreigt faillissement voor het land. De Europese Centrale Bank heeft aangegeven de liquiditeitssteun aan de twee grootste banken van het euroland stil te zetten als er geen akkoord komt met de Eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds.

 

UPDATE 23:00

Er zou onenigheid bestaan over de manier waarop de bankensector in het kleine euroland moet worden aangepakt.

De overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds zouden erop aandringen om nog harder in te grijpen, waarbij ook de grootste bank van het land, Bank of Cyprus, wordt opgeknipt. Dat plan ligt er al voor de tweede bank van het land, Laiki.

De goede delen worden daarbij van de slechte gescheiden. Klanten met meer dan een ton op hun rekening raken daarbij alles boven dat bedrag kwijt.Het hardere ingrijpen van de internationale schuldeisers zou ervoor moeten zorgen dat de bankensector van Cyprus, dat acht keer groter is dan het bruto binnenlands product van het land, fundamenteel wordt geherstructureerd, aldus de anonieme official.

Dat moet ervoor zorgen dat het benodigde steunbedrag voor Cyprus wordt gedrukt. Cyprus zou daarnaast worden gedwongen om te stoppen met zijn ’business model’ om via lage belastingen en lichte financiële regulering buitenlandse investeerders aan te trekken.

President van Cyprus Nikos Anastasiades en zijn minister van financiën Michael Sarris zouden de laatste details over de overeenkomst nog aan het bespreken zijn met het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.

De Eurogroep is rond 22.00 uur over de voortgang bijgepraat, waarna de partijen weer apart aan tafel zijn gaan zitten. De begintijd van de officiële bijeenkomst van de Eurogroep is nog niet vastgesteld. Die stond oorspronkelijk om 18.00 uur gepland maar is tot nader order uitgesteld. Berichten dat die naar maandagochtend is verplaatst zijn ontkend door de zegsvrouw van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.