Nieuws/Financieel
1123288
Financieel

'TNT moet in de kosten snijden'

Maandag presenteert pakketdienst TNT Express zijn strategie-update. Financieel topman Bernard Bot liet tijdens de jaarcijfers in februari al weten dat niet hoeft te worden gerekend op een flitsende strategie. „We hebben er al een.”

Analisten verwachten wel antwoorden te krijgen op vragen hoe het bedrijf de marge wil gaan verhogen en hoe het wil gaan groeien. „Het zal vooral gaan om de details.”

Dat stelt analist Philip Scholte van de Rabobank. „Dan heb ik het bijvoorbeeld over details van het kostenbesparingsprogramma en het luchtvrachtnetwerk. Gaan er vliegtuigen uit, gaan ze meer pakketten met vrachtwagens vervoeren, snijden in het hoofdkantoor?” Volgens Scholte moet er minstens een kostenbesparing van €100 miljoen worden gerealiseerd. „Hoe concreet wordt het?”

Analist André Mulder van Kepler gaat er ook van uit dat de strategie-update in de sfeer van kostenbesparingen ligt, onder meer bij de luchtvloot. „Qua vrachtwagenvervoer ligt er een fijnmazig netwerk waarmee ze veel kunnen opvangen. Een groot gedeelte van de vloot is oud en aan vervanging toe, dus het zou me niks verbazen als TNT daar gaat snijden.”

Eerder werd al bekend dat het concern zich terugtrekt uit de laatste twee regio’s die het tot voor kort ’opkomende platforms’ noemde. De voormalige prooi van de Amerikaanse pakjesreus UPS laat daarmee zijn laatste ambities als wereldspeler waar reuzen als UPS, FedEx en Deutsche Post-dochter DHL de dienst uitmaken. De focus komt helemaal op Europa te liggen.

„Ik heb liever een strak geregiseerde tent in Europa dan een zwabberend concern dat meent de wereld te moeten veroveren”, zegt Rabo-analist Scholte daarover.

Een overname door bijvoorbeeld FedEx sluit hij niet uit. „FedEx kan het betalen en maakt bij de Europese Commissie duidelijk meer kans dan UPS ooit heeft gedaan. Strategisch past het ook bij het bedrijf, hoewel er minder overlap is dan bij UPS.” Omdat er dan ook minder synergievoordelen te behalen zijn, zou Scholte een overnameprijs van €8 per aandeel redelijk vinden.

TNT Express laat desgevraagd weten dat het niet in gesprek is met FedEx. „Maar elk bedrijf dat met ons wil praten, staan we te woord”, aldus een woordvoerder. Zelf is TNT Express niet actief op zoek naar een concern om een overname te bespreken.