Nieuws/Financieel
1123310
Financieel

Schäuble: Cyprus moet realistisch zijn

De eurogroep zal haar uiterste best doen om tot een oplossing te komen voor Cyprus. Maar de eilandstaat moet wel realistisch blijven om een reddingspakket te kunnen krijgen. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zondag, voor het begin van de ontmoeting van de ministers van Financiën van de eurozone.

Volgens Schäuble is er de afgelopen week weinig vooruitgang geboekt wat betreft de noodlening aan Cyprus, maar zijn de getallen die genoemd zijn voor de redding niet veranderd. De Europese Unie biedt Cyprus een noodlening van 10 miljard euro aan, maar dan moet het land wel zelf een bedrag van 5,8 miljard euro bijeen krijgen. De suggestie van de eurogroep om dat via heffingen op alle spaartegoeden te doen, stemde het Cypriotische parlement eerder weg. Inmiddels zijn er alternatieve voorstellen geformuleerd, waarover de eurogroep vanavond weer zal spreken.

Schäuble zei te hopen zondag nog overeenstemming over de redding te kunnen bereiken. Zijn Ierse collega Michael Noonan liet weten ,,een lange avond'' te verwachten.

De Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden liet in aanloop naar de eurogroep-bespreking weten dat de situatie ,,zeer serieus'' was. ,,De stabiliteit van de eurozone is in het geding'', aldus Frieden. De Luxemburger zei dat de eurogroep niet van plan was om het bedrag van de noodlening aan Luxemburg te verhogen. Wel zou ,,een maximaal aantal'' Cypriotische banken moeten worden gered.