Nieuws/Financieel
1123358
Financieel

Onderhandelingen Cyprus in 'delicate fase'

De onderhandelingen over de financiële reddingsoperatie voor Cyprus bevinden zich in een ,,erg delicate fase''. Dat maakte de regering van Cyprus in de nacht van zaterdag op zondag bekend.

De besprekingen over de reddingsoperatie gaan zondag verder in Brussel. Daar vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, over de noodlijdende eilandstaat. Ook de Cypriotische president Nicos Anastasiades is zondag in Brussel, liet de regering weten.

Cyprus moet 5,8 miljard euro bijdragen aan de reddingsoperatie. Als dat niet lukt voor de deadline van maandag, draait de Europese Centrale Bank de geldkraan voor de wankelende banken dicht en dreigt een bankroet en een vertrek uit de eurozone.

Forse maatregelen

Voor de eigen bijdrage van Cyprus zijn forse maatregelen nodig. De zogenoemde trojka is het zaterdag met Cyprus eens geworden over een heffing van 20 procent op spaartegoeden boven 100.000 euro bij de Bank van Cyprus, de grootste bank op het eiland. Bij andere geldinstellingen zou dat 4 procent moeten worden.

De Cypriotische regering omschrijft de situatie als ,,erg moeilijk''. Anastasiades liet zondag weten dat het ,,zeer moeilijk wordt de Cypriotische economie te redden en een wanordelijk faillissement te voorkomen, als het niet komt tot een definitief akkoord over de noodleningen''.