Nieuws/Financieel
1123928
Financieel

Parlement Cyprus praat over bankhervorming

Het Cypriotische parlement buigt zich over een wetsvoorstel voor de hervorming van de bankensector. Dat zei president van de centrale bank Panicos Demetriades donderdag. Ook krijgen de parlementariërs een voorstel onder ogen voor de oprichting van een solidariteitsfonds, dat 4,8 miljard euro van de benodigde 5,8 miljard euro bijeen zou moeten brengen.

Volgens Demetriades worden met het wetsvoorstel spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd en wordt bovendien het risico dat een bank bezwijkt bezworen. De grootste zorgen bestaan over de op een na grootste bank van het land, Popular Bank. De hele dag waren er al geruchten dat sluiting van de bank aanstaande is, maar dat werd stellig ontkend door Nicosia. De centralebankpresident waarschuwde echter dat de bank ten dode is opgeschreven als het hervormingsvoorstel wordt afgewezen. Een woordvoerder van de bank bevestigde geruchten dat er een limiet is ingesteld van 260 euro per opname uit een pinautomaat.

Averof Neofytou, de nummer 2 in de regeringspartij Disy, zei dat Cyprus nog maar naar 3,5 miljard euro in plaats van 5,8 miljard euro op zoek moet als het hervormingsvoorstel wordt aangenomen. Ook hij heeft er vertrouwen in dat Popular Bank met het plan gered kan worden.

Opsplitsen

De ministers van Financiën van de eurolanden houden een telefonisch overleg over de Cypriotische banken. Daarin wordt volgens bronnen onder meer gesproken over het opsplitsen van Popular Bank en de Bank of Cyprus in een 'good bank''en een 'bad bank'. In de gezonde tak zouden alle tegoeden tot 100.000 euro veilig zijn, terwijl de slechte onderdelen bevroren zouden worden totdat ze verkocht kunnen worden.

Staatsomroep CYBC meldde dat de overheid met nog eens 7 wetsvoorstellen over de bankensector zal komen.