Nieuws/Financieel
1123940
Financieel

Macrocijfers zetten Damrak lager

De Amsterdamse beurs eindigde donderdag in de min. Tegenvallende macrocijfers uit de Europese industrie en de perikelen rond Cyprus zorgden voor een negatief sentiment.

De AEX sloot 0,6% lager op 352,4 punten. De Midkap-index daalde 0,2% naar 532,2 punten.  

Andere Europese beurzen stonden iets meer onder druk. Frankfurt moest 0,9% afstaan. Parijs zakte 1,4%.

Beleggers kregen 's ochtends te maken met een aantal negatieve macrocijfers uit Europa. Zo is de bedrijvigheid in de Duitse industrie in maart onverwacht gekrompen. En ook de economie van de eurozone is in maart verder verzwakt. De eerste raming van de inkoopmanagersindex (PMI) daalde van 47,9 naar 46,5 in maart. Dat is het laagste niveau in vier maanden tijd.

,,Tegenvallende cijfers uit de eurozone, dan komt het voor de rest van de dag niet meer goed'', zei macro-econoom Emile Cardon van Rabobank. Positieve huizencijfers uit de VS konden geen tegenwicht bieden aan het negatieve sentiment.

Cyprus

Beleggers waren verder bezorgd over de onduidelijke situatie rond Cyprus. De Cypriotische regering en parlement voeren crisisoverleg om €5,8 miljard bij elkaar te schrapen die noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor het Europese reddingspakket. Eerder deze week wees het parlement in Cyprus een voorstel om spaarders te laten meebetalen aan het EU-noodpakket af. Parlementsvoorzitter Yiannakis Omirou zei dat de omstreden belasting op spaargeld ook in de aangepaste versie van het plan niet meer op tafel ligt.

De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde verder volgende week maandag te stoppen met het verstrekken van noodkredieten aan Cypriotische banken als het land dan nog niet heeft ingestemd met een hulpprogramma van het IMF en de EU.

Geruchten

,,De markten draaien op de geruchten rond Cyprus. Er is sprake van lichte nervositeit wat er gaat gebeuren.'' Cardon ziet weinig in het plan voor een solidariteitsfonds waarin staatsbezittingen bijeen kunnen worden gebracht die als onderpand kunnen dienen voor een noodlening. ,,Daarmee gaat de totale schuld van het eiland omhoog. Daar zitten de EU-leiders niet op te wachten.''

De macro-econoom verwacht geen paniek op de financiële markten. ,,De Cypriotische economie is te klein. Bovendien hangen de woorden van ECB-president Mario Draghi nog steeds boven de markten. Verder blijven de rentes op Italiaanse en Spaanse staatsleningen goed liggen.''

AEX

In de AEX bungelde Randstad onderaan met een verlies van 3,1% op €32,45 na een negatief rapport van de Zwitserse bank UBS die de voorkeur geeft aan specialistische uitzenders boven algemene uitzendconcerns.

Voor staalconcern ArcelorMittal hadden beleggers 0,5% minder over op €10,67. Het staalconcern bevestigde dat een Duitsekartelwaakhond onderzoek doet naar anti-mededingingsclaims diegerelateerd zijn aan het leveren van staal aan de autoindustrie.

Imtech leverde 1,5% in op €9,86. Unibal Rodamco dook 1,7% onder het vorige slot op €181,60. De financiële fondsen gingen omlaag vanwege de onzekerheid rond Cyprus. Aegon daalde 1,3% tot €4,80. ING zakte 0,8% tot €6,09.

Air France KLM raakte 1,4% kwijt op €7,99. De huidige topman van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern Jean-Cyrill Spinetta treedt eerder af dan gepland, meldde de Franse krant La Tribune. 

ASML verloor 0,8% op €53,76. De teleurstellende resultaten van het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle waren mogelijk debet aan de koersdaling van de chipmachinefabrikant.

Aan de andere kant was Fugro koploper met een winst van 1,9% op €43,95.

Ahold behoorde bij de schaarse winnaars en dikte 1,7% aan op €12. Het Nederlandse supermarktconcern is klaar voor de verkoop van zijn belang in het Scandinavische ICA aan Hakon. Douwe Egberts pluste 0,9% op €9,42.

Midkap

Bij de middelgrote fondsen leverde CSM na een tik van de voorgaande dag nog eens 1,4% in op €16,82. De aanhoudende onzekerheid over de verkoop van de bakkerijdivisie werkte verdere winstnemingen in de hand bij het voedingsconcern.

AMG zag 2,6% van de koers verdampen op €6,44. Financials stonden onder druk vanwege de perikelen rond Cyprus. BinckBank verloor 1,3% op €7,52. Delta Lloyd ging 1,7% omlaag tot €14.

Dubbeltjesfonds Pharming daarentegen ging aan kop met een winst van 5,5% op €0,12. Arcadis heeft een opdracht ontvangen voor een havenproject in Jordanië. Financiële details zijn onbekend. Het aandeel steeg daarop 1,3% tot €21,52.

Op de lokale markt kreeg Roto Smeets er 22,8% bij op €6,20. Volgens de leiding van de drukkerijgroep is er voor het lopende jaar zicht op winstherstel.