Nieuws/Financieel
1123991
Financieel

Overheid VS kan geld blijven uitgeven

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een plan aangenomen dat ervoor zorgt dat de overheid in ieder geval tot eind september aan haar verplichtingen kan voldoen. Hiermee is voorkomen dat overheidsdiensten volgende maand hun deuren zouden moeten sluiten.

Het plan voorziet overheidsinstanties en -programma's van geld tot het einde van het lopende begrotingsjaar, op 30 september. Het voorstel werd eerder deze week aangenomen in de Senaat en moet nu nog door president Barack Obama worden bekrachtigd.

De uitgaven die door het plan mogelijk worden gemaakt verzachten de gevolgen van de automatische bezuinigingen die dit jaar in werking treden. Die zijn het gevolg van de aanhoudende ruzies tussen Republikeinen en Democraten over de manier waarop de Amerikaanse staatsschuld moet worden aangepakt. Zolang zij geen overeenstemming weten te vinden, blijft de financiering van overheidstaken afhankelijk van maatregelen voor de korte termijn.

Het door de Republikeinen gedomineerde Huis nam donderdag ook een plan aan voor de aanpak van de overheidsfinanciën. Het voorstel van Republikein Paul Ryan zou ervoor zorgen dat het Amerikaanse begrotingstekort in 10 jaar wordt aangezuiverd. De drastische bezuinigingen op sociale voorzieningen die Ryan wil doorvoeren zijn echter onverteerbaar voor de Democraten. Het plan heeft daarom geen kans van slagen in de door hun gedomineerde Senaat.