Nieuws/Financieel
1124015
Financieel

Cyprioot ondanks heffing beter af dan Nederlandse spaarder

Cyprioten blijken ondanks de forse heffing die wordt voorgesteld nog steeds een stuk beter af dan Nederlandse spaarders.

Dat komt naar voren uit een vergelijking tussen de situatie op het eiland en die bij de banken in Nederland. Zelfs met de nu voorgestelde heffing blijft de Cypriotische rekening het hoogste rendement opleveren.

Wie vijf jaar geleden, toen Cyprus toetrad tot de eurozone, een bankrekening in het land opende en daar 25.000 euro op stortte kon daar in de afgelopen jaren gemiddeld zo’n 5 procent rente op vangen. De aan het spaargeld verslaafde banken waren maar al te bereid deze rente te betalen. Een prima premie natuurlijk, die het spaartegoed in 2013 zou hebben doen oplopen tot liefst 31.907 euro.

Maar iemand die op hetzelfde moment in 2008 een spaarrekening in Nederland zou hebben geopend zou nu heel wat minder op de rekening hebben staan. Want in Nederland zijn de vergoedingen sinds de crisis uiterst magertjes. Met de gemiddeld rente van circa 2,5% die de afgelopen jaren kon worden gevangen zou het saldo op de bank nu zo´n 28.285 euro bedragen.

Een Cyprioot – of Rus – die tegen de nu voorgestelde heffing van 6,75% oploopt, houdt van het in vijf jaar gespaarde tegoed nog altijd 29.753 euro, ofwel ruim 1.500 euro meer dan de ’Nederlandse’ spaarder. Zelfs bij een spaartegoed boven 100.000 euro en de daarbij behorende hogere heffing van 9,9% resteert nog altijd 28.748 en ben je in Cyprus na vijf jaar sparen nog steeds beter af.

Bij de berekeningen is overigens nog geen rekening gehouden met het feit dat Nederland sinds jaar geruime tijd ook zelf een spaarheffing heeft, de vaak gehekelde vermogensrendementsheffing van 1,2%. Wie in eigen land spaartegoeden boven 21.139 euro heeft betaalt over het meerdere jaarlijks de heffing. Daarmee zou netto een rentevergoeding van 1,3% resteren, ofwel na vijf jaar een saldo van 27.012 euro.