Nieuws/Financieel
1124017
Financieel

Nederland laat veel kansen onbenut in Turkije

Nederlandse bedrijven laten nog altijd veel kansen in Turkije onbenut, zo blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau.

,,Als Nederlandse bedrijven alle potentieel zouden benutten, zou de exportgroei dit jaar bijna 8% kunnen zijn in plaats van de verwachte 5%'', zegt ING-econoom Rob Rühl.

De Turkse economische zwakte vorig jaar af tot 2,8%, terwijl er in 2011 nog sprake was van een groei van 8,5%. Ook Nederlandse exporteurs voelden dat.

Voor dit jaar zijn de vooruitzichten voor de Turkse consumenten en producenten veel rooskleuriger, met een verwachte economische groei van 5%. Dat leidt voor de Nederlandse export tot een herstel van 5%.

Nederland exporteert vooral halffabricaten, grondstoffen en investeringsgoederen, zoals machines, naar Turkije. ,,De Turkse economie transformeert naar een economie met midden- en hoogtechnologische producten en diensten. Om dit te kunnen realiseren heeft Turkije sterk behoefte aan buitenlandse investeerders die kennis meebrengen, nieuwe technieken introduceren en de broodnodige investeringen kunnen doen”, zegt Rühl.

,,Dat biedt veel kansen voor Nederlandse ondernemingen, zoals het leveren van hoogwaardige machines voor het uitbreiden van de productiecapaciteit en kennis op het gebied van logistieke dienstverlening, het aanleggen van vliegvelden en havens, en toeleveranties aan de zich snel ontwikkelende Turkse automobielindustrie.”