Nieuws/Financieel
1124048
Financieel

Berlijn hamert op duurzame oplossing Cyprus

Ieder alternatief dat Cyprus aandraagt voor het afgelopen weekeinde overeengekomen hulppakket moet de problemen van dat land duurzaam oplossen. Dat heeft het Duitse ministerie van Financiën donderdag nog eens benadrukt.

Het heetste hangijzers is wat Duitsland betreft de houdbaarheid van de Cypriotische schuld. Ook moeten de risico's worden ingedamd die het land loopt door de te grote omvang van zijn bankensector, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Waar Cyprus eerst spaarders zou laten meebetalen aan de redding van zijn noodlijdende banken, lijkt het nu vooral in te zetten op extra krediet uit Rusland om zijn eigen bijdrage van bijna 6 miljard euro op te brengen. Daardoor zou de staatsschuld juist stijgen in plaats van dalen.

Berlijn vindt dat Cyprus structureel moet hervormen. De overheidsuitgaven moeten omlaag en de belastingopbrengsten omhoog. Ook moet een einde komen aan de wijdverbreide witwaspraktijken in de Cypriotische financiële sector. ,,Aan die criteria zal elk hulpprogramma voor Cyprus moeten voldoen'', aldus de zegsvrouw.