Nieuws/Financieel
1124081
Financieel

De Iron Condor

De Iron Condor stond centraal tijdens een zeer interessante bijeenkomt op het hoofdkantoor van RBS. Michael Groenewoud, Joost van der Laan en Jim Tehupuring deelden hun kennis over de Iron Condor. Dit leverde interessante inzichten op, die ik hieronder graag deel.

Een Iron Condor is een neutrale optiestrategie waarbij de visie is dat de onderliggende waarde binnen een bepaalde bandbreedte blijft. We schrijven zowel een call- als putspread, waarbij we de 'meer OTM-serie' als dekking wordt gekocht op de 'minder OTM-optie', die geschreven wordt.

De Iron Condor is dus een optieconstructie waarbij 1 bull put spread wordt gecombineerd met een bear call spread. Anders gezegd, het is een short strangle waarbij de geschreven posities worden afgedekt door gekochte opties. Bijvoorbeeld:

  • -1 ES C JAN 1500 $1,00(short)
  • +1 ES C JAN 1510 $0,60 (long)
  • -1 ES P JAN 1370 $2,25 (short)
  • +1 ES P JAN 1360 $1,80 (long)

De belangrijkste conclusie van Joost is eigenlijk dat iedere volatiliteit zijn eigen strategie verdient. Bij een VIX boven 20% wordt de gewone Iron Condor ingezet met maximaal 20% van het te beleggen vermogen. Bij een VIX tussen 15% en 20% wordt maximaal 10% van het te beleggen vermogen gebruikt en werd de 40/25 regel ontwikkeld.

Gezonde verhouding

De 40/25-regel stelt dat van de totaal ontvangen premie maximaal 25% mag worden gebruikt als verzekering en dat maximaal 40% van de ontvangen premie voor de put mag worden betaald voor de gekochte put. Met andere woorden er moet een gezonde verhouding bestaan tussen de ontvangen en betaalde premie. Als de verhouding niet goed is, dan mag de Iron Condor niet worden opgezet.

Daarnaast wordt voor elke 2 Iron Condors 1 Short Strangle opgezet als de VIX tussen 15% en 20% uitkomt en/of kan gekozen worden voor bredere spreads. Het voordeel van Short Strangles is natuurlijk dat er meer premie wordt verdiend en dat er minder transactiekosten worden betaald. Het nadeel is natuurlijk dat het risico groter is en meer margin moet worden aangehouden.

Te weinig premie

Mijn grootste bezwaar was en is dat er te weinig premie wordt ontvangen om de keren dat het misgaat (15% aan de boven- en 15% aan de onderkant, dus 3 op de 10 keer) te kunnen opvangen. Door Iron Condors te combineren met Short Strangles en vooraf te controleren of niet meer dan 25% van de premie opgaat aan de verzekering, wordt hieraan tegemoet gekomen.

Daarnaast introduceerde Joost nog een interessante mogelijkheid wanneer de VIX onder 10% staat: de omgekeerde Iron Condor. In plaats van dat het schrijven van opties en de buitenzijdes te beschermen, wordt dan ingespeeld op een grotere beweging van de onderliggende waarde. Omdat de premies laag zijn, betaal je weinig en als er een grotere beweging komt, dan val je in de prijzen. Nadeel is dat de VIX lange tijd laag kan blijven en de premie verdampt.

Risico afgedekt

Jim Tehupuring voegde nog toe dat door de Iron Condor-emoties makkelijker kunnen worden uitgeschakeld omdat het risico is afgedekt. Omdat emoties de grootste bedreiging zijn voor het resultaat van de belegger, is dat een groot voordeel. Hij citeerde een uitspraak van Jesse Livermore die de emoties Greed, Fear and Hope als “Deadly Enemies” beschrijft.

Michael Groenewoud wist nog een interessant alternatief toe te voegen door de mogelijkheid van het afdekken van het risico te beperken door het neerwaarts risico af te dekken met een Turbo, Speeder of Sprinter Short. Het risico van een ‘crash omhoog’ is immers niet zo groot.

Tijdswaarde

Het voordeel van een Turbo, Speeder of Sprinter Short is dat er geen tijdswaarde verloren gaat als de markt zijwaarts gaat. Wel moet er dan natuurlijk rente worden betaald, maar dat is minder dan de tijdswaarde van een gekochte putoptie. Het nadeel is echter dat futures en Turbo, Speeder of Sprinter Short door de bank of broker niet worden meegenomen bij de margin berekening.

Al met al was het een interessante avond met voldoende stof tot nadenken en de aanzet tot opnieuw een discussie over wat nu de voorkeur geniet: Iron Condors of Short Strangles. Ik blijf vooralsnog een groot voorstander van Short Strangles mits het risico goed wordt bewaakt. En gezien het resultaat van AEXAlert is dat niet onlogisch. Wel blijven we natuurlijk altijd zoeken naar manieren om het resultaat te verbeteren.

Drs. Harm van Wijkwww.beursbulletin.nl