Nieuws/Financieel
1124087
Financieel

Eurolanden worstelen met Cyprus

Europese beleidsmakers worstelen met de onduidelijke situatie over de financiële toekomst van Cyprus en hebben nog geen duidelijk idee over de uitkomst. Dat blijkt uit de notulen van een telefonisch overleg dat topambtenaren uit de eurolanden woensdagavond hielden en die door persbureau Reuters zijn ingezien.

De vertegenwoordiger van Duitsland waarschuwde bij het overleg dat het uitblijven van een oplossing ertoe kan leiden dat Cyprus de euro verlaat. In dat geval zouden er maatregelen moeten worden genomen om de andere eurolanden tegen de gevolgen daarvan te beschermen en om te voorkomen dat de problemen overslaan van Cyprus op Griekenland. Duitsland is volgens de ambtenaar ,,direct'' bereid om aan een oplossing mee te werken, zolang die voldoet aan de voorwaarden die daarvoor dit weekeinde zijn gesteld.

De beleidsmakers maken zich vooral zorgen over de kapitaalvlucht uit Cyprus die kan ontstaan als de banken volgende week dinsdag weer de deuren openen. Volgens een vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank worden er daarom voorbereidingen getroffen om het kapitaalverkeer aan banden te kunnen leggen.

Rotzooi

In hun overleg gaven de ambtenaren aan dat de situatie rond Cyprus is ontaard in ,,een rotzooi'', waarbij het door de hoog oplopende emoties moeilijk is om rationele besluiten te nemen. Op de financiële markten wordt vooralsnog kalm gereageerd op de problemen rond het eilandstaatje, maar die stemming kan omslaan. ,,De markten vertrouwen erop dat we een oplossing vinden en met meer geld over de brug komen. Dat zou wel eens niet het geval kunnen zijn'', aldus een van de deelnemers.

Cyprus besloot zelf niet mee te doen aan het overleg en dat baarde verschillende deelnemers zorgen. ,,Het Cypriotische parlement is duidelijk te emotioneel en zal zelf niets beslissen'', stelde de vertegenwoordiger van Frankrijk. ,,Als ze zelfs niet meer aan dit overleg kunnen deelnemen, dan is dat een groot probleem.''