Nieuws/Financieel
1124106
Financieel

Nog weinig resultaat gesprekken Moskou-Cyprus

De gesprekken met Rusland hebben voor Cyprus nog geen concreet resultaat opgeleverd. De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris zei donderdag dat Moskou nog geen beslissing heeft genomen over eventuele steun aan Cyprus. Donderdagavond zal hij nieuwe gesprekken voeren met Russische ministers.

Rusland lijkt niet geneigd te zijn een nieuwe lening aan de eilandstaat te verstrekken, maar zou eventueel wel willen investeren in de Cypriotische energiesector. De Russen, aldus Sarris, begrijpen dat er ,,een geweer tegen het hoofd van Cyprus is geplaatst''. Russische bronnen rond de gesprekken meldden dat Cyprus zo'n 5 miljard euro in leningen of investeringen zou willen losweken.

Sarris liet ook weten dat het ,,verkeerd'' was geweest om een heffing op de spaartegoeden te willen doorvoeren. Rusland heeft de afgelopen dagen veelvuldig kritiek uitgeoefend op het Europese plan om ook spaarders mee te laten betalen aan de redding van Cyprus door middel van een heffing op de spaartegoeden. Op de bankrekeningen op het eiland staat veel Russisch geld geparkeerd.

Steunplan

Het Cypriotische parlement wees dinsdag het steunplan, dat door de regering met de Europese Unie was overeengekomen, af. Daardoor werd de kans dat Cyprus failliet zou gaan steeds groter. Politici van de eilandstaat gingen toen op zoek naar andere mogelijkheden om de bijna 6 miljard euro bijeen te schrapen die nodig is om de 10 miljard euro die door de Europese Unie als steun was beloofd zeker te stellen. Hulp uit Moskou zou het geld dat met de spaardersheffing zou worden opgehaald kunnen vervangen.

Behalve in Moskou zoekt de Cypriotische overheid de oplossingen onder meer ook in een mogelijke nationalisatie van pensioenfondsen van semi-overheidsinstellingen en de uitgifte van obligaties voor gasreserves. Een aangepaste spaardersheffing lijkt van de baan.

De banken op het eiland blijven intussen zeker tot volgende week dinsdag dicht. Ook de aandelenbeurs op Cyprus blijft deze week nog gesloten.