Nieuws/Financieel
1124130
Financieel

VEB: vergelijken kosten internetbrokers loont

De kosten voor online beleggen verschillen nog steeds aanzienlijk. Voor internetbeleggers loont het om de aanbieders met elkaar te vergelijken, zo schrijft de Vereniging van Effectenbezitters donderdag in een onderzoek over de kosten van beleggen via internet. Online beleggen is in 2012 goedkoper geworden, mits men kiest voor de juiste broker of bank, aldus de VEB.

De concurrentiestrijd tussen prijsvechters op de brokermarkt heeft tot gevolg dat beleggers vorig jaar tientallen procenten goedkoper konden handelen in aandelen en hefboomproducten, constateert de vereniging. Aanbieders als Lynx, TradersOnly en Today's Brokers hebben de tarieven verlaagd. Maar traditionele aanbieders, zoals de banken, hebben niets aan hun tarieven gedaan en blijven duur.

Het kiezen van de juiste aanbieder kan de belegger een fors hoger rendement opleveren, waarbij het verschil voor een actieve belegger met een belegd kapitaal van enkele tonnen oploopt tot duizenden euro's per jaar. Het verschilt echter per belegger wat in zijn of haar geval de voordeligste bank of broker is. Dat is vooral afhankelijk van het handelsgedrag.