Nieuws/Financieel
1124134
Financieel

4 scenario's voor Cyprus

Cyprus staat op de rand van de euro-afgrond. Als het plan van Europa definitief niet doorgaat en er ook geen alternatief is, dreigt Cyprus het eerste land te worden dat uit de eurozone stapt. Een bankenrun ligt daarbij op de loer. Wat nu? Vier scenario's voor het noodlijdende land op een rijtje.

Scenario 1: Rusland als reddende engel

Op dit moment lopen er gesprekken tussen Cyprus en Rusland, dat gigantische bedragen aan spaargeld in het land heeft uitstaan. Bij een lening van Rusland zou de schuldratio van Cyprus echter wel te hoog worden, volgens de IMF-normen. Dus dan zal Cyprus andere schulden moeten afbouwen.

Het is mogelijk dat Rusland in ruil voor een geldinjectie aan Cyprus toegang eist tot de Cypriotische gasvoorraden. Daarnaast is het mogelijk voor de Russen om Cypriotische banken over te nemen en te herkapitaliseren. Zo kunnen bijvoorbeeld de Russische Gazprombank en het Cypriotische Laiki samengaan.

Het is echter nog allerminst zeker of de Russen bereid zijn in te springen, mede omdat het vertrouwen in de Cypriotische banken hard is gedaald en overnames dus risico meebrengen. Ook is het de vraag hoe de ECB reageert, die de Cypriotische bankensector overeind helpt (maar een deadline heeft gesteld op maandag)

Scenario 2: Cyprus laat rijke spaarder opdraaien

Voor de president van Cyprus, Nicos Anastasides, is het zeer moeilijk om nog een plan te trekken waarin alleen zeer vermogende spaarders (met spaargeld boven de €100.000) een heffing krijgen om het land te redden. De Russische spaarders zouden in dat scenario hard getroffen worden, en voor nieuwe vermogende partijen zou het een stuk minder aantrekkelijk worden om geld te stallen in het land. ,,Iemand die €100.000 heeft gestald bij een Cypriotische bank in 2008, heeft inmiddels €15.000 meer verdiend dan als hij dit in Italië of Spanje zou doen, en zo'n €23.000 meer dan als hij het in Duitsland zou doen", zo stelde Erik Nielsen (UniCredit) in de Financial Times. ,,Waarom is een heffing op dat soort spaarders van 15% onredelijk?"

Maar de president vreest dat grote spaarders wegblijven als hij daar veel geld wegblijft, en Cyprus financiële status afzwakt.

Scenario 3: Europa buigt voor Cyprus

Mogelijk gaat Cyprus ervan uit dat wanneer een exit uit de eurozone voor het land dichterbij komt, Europa alsnog de boel gaat redden. Bijvoorbeeld uit angst voor een domino-effect, een belangrijke reden waarom Griekenland - waaraan Cyprus veel geld heeft uitgeleend - ook nog steeds onderdeel uitmaakt van de eurozone.

Cyprus heeft echter weinig vrienden in Europa, mede omdat er naar verluidt veel dubieus geldt gestald zit en de financiële sector absurd groot is in vergelijking met de rest van de economie.

Het zou kunnen dat het noodfonds ESM ingrijpt en direct kapitaal stort in de Cypriotische banken. Duitsland zal hier fel op tegen zijn en stelt dat dit zelfs niet in de lijn is met de wet. Cyprus komt bij een dergelijke herkapitalisatie van he ESM, wat nu absoluut nog niet aan de orde is, waarschijnlijk wel onder streng toezicht te staan en zal ook daar niet blij mee zijn.

Scenario 4: Cyprus terug naar pond

Cyprus houdt de banken langer gesloten en probeert een oplossing te vinden, maar slaagt er wellicht niet in om aan aanvullend kapitaal te komen dat de Europese lening moet ondersteunen. Het parlement kan het er niet over eens worden. De ECB besluit vervolgens dat Cypriotische banken niet meer in aanmerking komen voor de noodleningen voor banken (Emergency Liquidity Assistance). Deze leningen houden de banken nu nog op de been. De ECB heeft Cyprus al een deadline gesteld voor maandag.

Cyprus heeft geen mogelijkheden (als euroland) om met een eigen centrale bank met aggressief stimuleringsbeleid de economie op te pompen. Er zit dan weinig op voor Cyprus om terug te gaan naar eigen munt, wat vermoedelijk meteen 40% zal devalueren. Een bankrun dreigt, evenals een domino-effect. Het kan zomaar zo zijn dat wanneer de banken weer opengaan, er Cypriotische ponden uit het pinautomaat komen.