Nieuws/Financieel
1124157
Financieel

Cyprus bankroet

Niet alleen het betalingsverkeer ligt stil op Cyprus. Ook de handel in Cypriotische banken op de beurs van Athene is afgelopen vrijdag gestopt. De koersontwikkeling van deze instellingen stond het afgelopen jaar al zwaar onder druk. Helemaal onverwacht kwam de crisis dus niet.

Het kan voor de grote financiële partijen op Cyprus geen verrassing zijn geweest dat vroeger of later de muziek op het eiland zou stoppen. Door de grote blootstelling aan Griekse obligaties waren veel banken op het eiland al ernstig verzwakt. In grafiek 1 is te zien dat de koers van de Cyprus Popular Bank al enkele jaren een  pennystock is op de beurs van Athene.

In grafiek 2 heb ik de Popular Bank afgebeeld samen met de iets minder zwaar getroffen Bank of Cyprus en de index van de Europese bankensector. Goed is te zien dat de Cypriotische banken het de afgelopen 12 maanden veel slechter hebben gedaan dan het Europese bankgemiddelde.   

 

Grafiek 1: Cyprus Popular Bank

 

 

Grafiek 2: Europese bankensector index met 2 Cypriotische banken

Het zal mij dan ook niet verbazen als veel grote partijen al lang hun tegoeden in veiliger havens hebben gebracht. Dit zou ook verklaren waarom er in het eerste reddingsplan zoveel nadruk werd gelegd op de rekeningen onder de 100.000 euro. Waarschijnlijk levert het plan anders gewoon veel te weinig op. Trouwens, hoe zit het in het ‘plan A’ eigenlijk met effectenrekeningen. Blijven die buiten schot?

Zo beschouwd kan ik mij de woede van de ‘kleine man in de straat’ op Cyprus wel voorstellen. Zijn zuurverdiende spaargeld wordt afgeroomd en de ‘grote jongens’ ontspringen de dans. Dit nog even los van alle emoties rond het loslaten van het deposito garantie stelsel (DPS) op het eiland.     

Momentum

Voor de volledigheid kijk ik ook nog even met een technische-analyse-bril naar de Europese bankensector als geheel. Als tool gebruik ik de op deze plaats al vaker besproken gecombineerde momentumstrategie. Dit is een eenvoudig toe te passen methode om individuele aandelen of een gehele sector techisch te beoordelen op basis van koerstrend en relatieve sterkte. Hierbij kijken we naar zowel de relatieve sterkte over één jaar als een voortschrijdend gemiddelde over 150 dagen.

In grafiek 3 zien we dat de Europese bankensector (rode lijn) het de afgelopen 12 maanden slechter heeft gedaan dan de  breed gespreide Euro stoxx-index (blauwe lijn). En dat de koers zich nog net boven het 150 daags voortschrijdend gemiddelde bevindt (grijze lijn). Met dit matige technische beeld behoren de banken momenteel tot de zwakkere broeders onder de Europese sectoren. ‘Food & Beverage’ en ‘Travel & Leisure’ behoren momenteel volgens bovenstaande methodiek tot de topsectoren.  

 

Grafiek 3: Europese bankensector

ING

Ook in Nederland ligt de bankensector er bepaald niet erg florissant bij. Althans wat er op de beurs nog van over is. Van de grote banken heeft sinds de -Dijsselbloem strikes again- nationalisatie van SNS Reaal alleen ING nog een beursnotering.  In onderstaande grafiek is te zien dat ING op jaarbasis slechter presteert dan de Europese banken index. Bovendien noteert ING nog ruim onder het 150 daags voortschrijdend gemiddelde. Nog even afblijven dus.

 

Grafiek 4: ING

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nl

Twitter: www.twitter.com/RomboutKerstens