Nieuws/Financieel
1124187
Financieel

Cyprus eigen Plan B: Rusland

Het Cypriotische parlement heeft gisterenavond het voorgestelde trojka bail out pakket afgewezen met 36 tegenstemmen en geen enkele voorstem.  Geen  spaargeldheffing voor depositohouders op Cyprus wat de trojka deal opblaast en  het eilanddeel verder naar de eurozone  financiële afgrond brengt. Maar een bekend gezegde is dat de mooiste bloemen bloeien aan de rand van de afgrond.

De financiële chaos is compleet op Cyprus. Het eilanddeel heeft voor de harde weg gekozen. Het Cypriotische parlement heeft gisterenavond massaal de uitgewerkte trojka bail out deal afgewezen die voorzag in een euro 10 miljard noodinfuus van de trojka in combinatie met de gehate en oneerlijke euro 5,8 miljard eigen bijdragen uit een spaargeldheffing.

Wat nu? De Cypriotische regering heeft aangekondigd dat men samenwerkt met Europese officials om het wankelende bankensysteem op Cyprus te continueren indien na  heropening van de banken sprake zal zijn van een mogelijke bank run of een  ander zijnde grote uitvlucht van gelden. De ECB heeft verklaard binnen haar bestaande regels liquiditeit te verschaffen aan de Cypriotische banken.

Er was geen plan B uitgedacht door de trojka.  In al hun wijsheid waren de trojka kopstukken er voor honderd procent van overtuigd dat de door hen afgedwongen bail out deal door het Cypriotische parlement zou worden geaccepteerd en versneld kon worden doorgevoerd. Maar de trojka had geen rekening gehouden dat de Cyprioten in hun achterhoofd wel over een Plan B beschikten.

Cyprus Plan B: Rusland. De Cypriotische minister van financiën zit op dit moment al in Moskou om te praten over mogelijk meer Russische inbreng op Cyprus. Het nieuws was gisteren nog dat Rusland er niets voor voelde om de uitstaande euro 3 miljard lening te verlengen. Maar het Cypriotische parlementaire NEE voor de trojka deal biedt Poetin cs. meer perspectieven.

Want het toeval wil dat er in het eurozone Cyprus deel voor maar liefst 1700 miljard kubieke  meter aardgas is gevonden die op zijn minst een waarde vertegenwoordigd van minimaal $ 400 miljard. De Nederlandse gasbel bij Slochteren beschikt over 2700 kubieke meter aardgas die ons land al 40 jaar veel extra inkomsten geeft.  De Russen zijn er nu natuurlijk als de kippen bij om de noodlijdende Cyprioten in een nieuwe deal van de ontbrekende euro 5,8 miljard te voorzien.

Want volgens de Duitse minister van financiën Schauble staat het euro 10 miljard aanbod als noodinfuuslening van de trojka nog steeds. Ook na de afwijzing van het Cypriotische parlement. Schauble stelt er wel als absolute voorwaarden bij dat Cyprus de euro 10 miljard zal ontvangen indien men structurele hervormingen zal doorvoeren, meer belastingen zal innen en het zwarte geldcircuit fel zal bestrijden en mogelijk vermorzelen. De euro 10 miljard komt als Cyprus aan de trojka leiband komt.

En dat willen de Cyprioten helemaal niet want die willen feitelijk de bestaande financiële en ondoorzichtige chaos handhaven. Als Cyprus zou mogen kiezen dan zouden zij ervoor kiezen om uit de eurozone te treden en de euro gerelateerde schulden niet meer terug betalen. Cyprus zou de vroegere munteenheid de pond weer willen invoeren en deze meteen minimaal 50 procent laten devalueren ten opzichte van de euro.  De Russische tientallen miljarden kunnen dan gewoon op de Cypriotische banken blijven staan.

Rusland wordt dan het noodinfuus voor Cyprus met diverse financiële injecties in de komende jaren net zolang totdat de pot met goud, de gasbel, kan worden verzilverd. Bovendien is een verdere inmenging van Rusland op Cyprus strategisch slim om de begerige Turken afzijdig te houden. Want het Noordelijke deel van Cyprus is bezet door de Turken die natuurlijk ook de gasinkomsten erg graag zouden hebben. Maar met Rusland aan boord voor Cyprus wordt dit een stuk lastiger voor de Turken.

En met het eigen Plan B van de Cyprioten had de trojka geen rekening gehouden.  Het zou zomaar kunne dat Cuprus er zelf voor kiest om uit de euro en de eurozone te treden.  Maar daarvoor moeten er eerst definitieve afspraken met Rusland worden gemaakt. En laat nu net de minister van financiën vanochtend al in Rusland zijn.  En daar zijn ze in Duitsland niet echt blij mee.

Want West Europa wordt voor een groot deel bevoorraad met gas uit met name Rusland. De grote aanvoer loopt via pijpleidingen die door de Oekraïne lopen en via Nederland verder worden verdeeld. De Russen hebben dus veel macht. Als Duitsland en de eurozone moeilijk gaat doen over Cyprus,  draaien ze gewoon de gaskraan dicht naar West Europa.  En dan wordt het erg koud.

Het spel rond Cyprus wordt verder gespeeld maar voorlopig staat de trojka in zijn hemd. Eurogroep voorzitter en onze minister van financiën Jeroen Dijsselbloem stelt gisteren dat de bal in het speelveld van Cyprus ligt.  Maar Cyprus lijkt voor zichzelf te kiezen en de aardgas pot met goud met hun Russische vrienden te willen delen. En de euro en eurozone mogen dan een failliet van eurozone Cyprus verwerken.

Mijn volgende column verschijnt op vrijdag.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.