Nieuws/Financieel
1124190
Financieel

ECB voert druk op Cyprus op

De Europese Centrale Bank (ECB) stopt maandag met het verstrekken van noodkredieten aan Cypriotische banken als het land dan nog niet heeft ingestemd met een hulpprogramma van het IMF en de EU. Dat liet de ECB donderdag weten.

Er ligt 10 miljard euro aan Europese steun klaar voor Cyprus om zijn noodlijdende banken te helpen. Voorwaarde is dat het land zelf een kleine 6 miljard euro bijeenbrengt. Daarvoor was een heffing op spaartegoeden afgesproken, maar daar was geen parlementaire meerderheid voor te vinden. Cyprus onderhandelt nu met Rusland over mogelijke aanvullende steun.

De Cypriotische banken leunen zwaar op speciale noodkredieten die de ECB verstrekt. Zij kunnen nauwelijks bij de centrale bank terecht voor reguliere hulp, omdat die sinds afgelopen juni geen Cypriotisch staatspapier meer als onderpand voor leningen accepteert.

Onafhankelijk besluit

De voorzitter van de eurogroep, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), zei in reactie dat het gaat om een onafhankelijk besluit van de ECB en niet om een dreigement. De urgentie is hoog, maar de bal ligt volledig bij de Cyprioten, aldus Dijsselbloem.

De baas van de centrale bank van Cyprus, Panicos Demetriades, zei donderdag te verwachten dat op tijd een oplossing wordt gevonden. ,,Ik verwacht dat er voor maandag een steunprogramma voor Cyprus ligt'', zei hij.