Nieuws/Financieel
1124210
Financieel

Huizenprijzen ruim 8 procent gedaald

De huizenprijzen zijn vorige maand met 8,3 procent gedaald vergeleken met februari 2012. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

In januari gingen de prijzen van koopwoningen al bijna met 10 procent omlaag. Dat was de grootste prijsdaling sinds de prijzen in 1995 worden bijgehouden. De huizenprijzen liggen nu op ongeveer hetzelfde niveau als medio 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent.

Kenners van de woningmarkt schrijven de daling van de laatste maanden vooral toe aan een gebrek aan vertrouwen onder consumenten en aan de ontwikkeling dat kopers een stuk minder kunnen lenen door de aangescherpte hypotheekregels. ,,Daardoor zullen we wel naar structureel lagere prijzen gaan'', zegt Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM. De huizenmarkt heeft het volgens hem nog steeds moeilijk. ,,Het aanbod is enorm groot, de vraag beperkt. En het nieuws over Cyprus doet het vertrouwen ook geen goed'', weet Kimman.

NVM

De NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland, verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 5 tot 7 procent zullen dalen.

In de eerste 2 maanden van dit jaar wisselden 14.157 woningen van eigenaar, bijna 5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Het CBS maakte donderdag ook bekend dat bij ruim 1 miljoen van de 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning, het huis onder water staat. Dat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld: van 13 procent tot 25 procent.