Nieuws/Financieel
1124271
Financieel

Verlieslijdend Roto bekijkt bedrijfsmodel

Drukkerijgroep Roto Smeets is vorig jaar door afschrijvingen in de rode cijfers geraakt en onderzoekt de mogelijkheden om de eigen bedrijfsstructuur aan te passen. Dat meldde het bedrijf donderdag.

Roto Smeets boekte in 2012 een nettoverlies van 29,2 miljoen euro. Dat kwam onder meer omdat vanwege de aanhoudend lage marges 28 miljoen euro werd afgeschreven op productiemiddelen en andere bezittingen. Die afschrijvingen zorgen er volgens het bedrijf voor dat alle bedrijfsonderdelen in 2013 weer winst kunnen maken.

Volgens Roto Smeets is er om de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden te bestrijden ,,meer zelfstandig ondernemerschap'' nodig in de verschillende bedrijfsonderdelen. Daarom onderzoekt het bedrijf of de juridische en financiële structuur en het besturingsmodel moeten worden aangepast.

Zelfstandigheid

,,Om als overblijvende partij een groter deel te krijgen van een krimpende markt moeten we dicht op de klanten zitten'', stelde bestuursvoorzitter Joost de Haas. ,,Een directe, eigen verantwoordelijkheid voor de onderdelen brengt de hele groep verder.''

Die zelfstandigheid betekent volgens hem niet noodzakelijkerwijs dat onderdelen ook worden afgestoten. ,,Zelfstandigheid kan heel goed binnen de groep worden gerealiseerd. Binnen de groep zijn er ook synergievoordelen.''

Roto Smeets maakte verder bekend dat ABN Amro en ING hun convenanten hebben herzien en aangepaste kredietfaciliteiten verstrekken op basis van aanvullende zekerheden.