Nieuws/Financieel
1124293
Financieel

‘Amsterdamse beurs opent vlak’

De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting vlak tot licht lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen bij de opening nauwelijks in beweging komen. Beleggers lijken even een pas op de plaats te maken in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond het noodlijdende Cyprus.

,,We lijken een afwachtend begin van de handel te krijgen. Bernanke heeft gisteren niets spannends gezegd en het is nu wachten op een nieuw reddingsplan voor Cyprus. Het spanningsveld rond de eilandstaat loopt verder op. De Cyprioten lijken een voorkeur te hebben voor hulp van Rusland en willen de trojka met zijn bezuinigings- en hervormingsmaatregelen het liefst buiten de deur houden'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, handhaafde woensdag zijn stimuleringsbeleid. Ondanks hoopgevende signalen over de economie blijven risico's voor het herstel op de loer liggen, aldus de centrale bank.

Chinese industrie

De banken op Cyprus blijven ook donderdag en vrijdag dicht. Omdat het maandag op het eiland een nationale feestdag is, zullen de banken op zijn vroegst dinsdag weer opengaan.

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek donderdag dat de Chinese industrie in maart sterker is gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex steeg deze maand naar een voorlopige stand van 51,7, van 50,4 in februari, toen Chinese fabrieken een week stil stonden vanwege het Chinese nieuwjaar.

Verre Oosten

De effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten donderdag overwegend kleine verliezen zien ondanks de sterkere groei van de industrie in China. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, zette de Nikkei echter de opmars voort en eindigde 1,3 procent hoger. De hoop op meer stimuleringsmaatregelen in Japan bleef de handel ondersteunen.

De aandelenkoersen op Wall Street gingen woensdag voorzichtig verder omhoog. De Fed kon beleggers niet tot meer kooplust inspireren. De centrale bank voldeed aan de verwachtingen door de rente te handhaven en door te gaan met het stimuleren van de economie.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex stond na de slotbel 0,4 procent hoger op 14.511,73 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,7 procent omhoog tot 1558,71 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij en eindigde op een stand van 3254,19 punten.

De Europese aandelenmarkten lieten woensdag herstel zien in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten. Beleggers leken zich weinig aan te trekken van de nieuwe onrust die ontstaan is rond Cyprus, nu het parlement van dat land niet heeft ingestemd met de voorwaarden voor een Europees hulpprogramma.

Slot AEX

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,7 procent hoger op 354,37 punten. De MidKap kreeg er 0,9 procent bij en eindigde op 533,16 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs lieten stijgingen van respectievelijk 0,7 en 1,4 procent optekenen. In Londen daalde de hoofdindex 0,1 procent nadat de Britse overheid de economische groeiverwachting had gehalveerd.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2940 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 93,13 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.