Nieuws/Financieel
1124298
Financieel

Verzekeraar is minder gretig op pensioenpot

 De animo onder verzekeraars om de opgebouwde geldpot van pensioenfondsen over te nemen, is de afgelopen jaren flink afgenomen.

Voor de kredietcrisis waren er nog zes grote verzekeraars actief op deze markt, maar Nationale Nederlanden en ASR hebben zich zo goed als teruggetrokken. Daarnaast worden Achmea en Zwitserleven weggeconcurreerd door de nog twee overgebleven partijen, Delta Lloyd en Aegon. „De pensioendeelnemer betaalt de prijs.”

Dit blijkt uit een rondgang van de Financiële Telegraaf. Gisteren bleek uit cijfers van De Nederlandsche Bank dat 67% van de 169 fondsen die zichzelf in de periode 2010-2012 hebben opgeheven, overging naar een verzekeraar. De rest koos voor een ander, vaak groter, pensioenfonds.

Een groeiende groep kleinere pensioenfondsen, vaak verbonden aan een specifieke onderneming, ziet vandaag de dag veel in een overstap naar een verzekeraar.

De eisen aan bestuurders worden immers steeds strenger, kleine fondsen missen de voordelen van schaalgrootte en verkeren bovendien vaak in financieel zwaar weer. In verband met dat laatste is het pluspunt van een verzekeraar dat de uitkering daar gegarandeerd is. Verzekeraars mogen, in tegenstelling tot de fondsen, de oude dag van klanten niet (tussentijds) verlagen als er een financieel tekort dreigt.

Lees het gehele artikel in de digitale Telegraaf.