Nieuws/Financieel
1124358
Financieel

Obligatiebelegger kritisch op schuldpapier

Een obligatiebelegger die afraadt om de komende jaren in schuldpapier te beleggen. Het klinkt als iemand van wc-eend die adviseert om geen wc-eend te kopen, maar Donald Amstad van de Schotse vermogensbeheerder Aberdeen zei het gisteren toch echt.

Amstad, al 35 actief als obligatiebelegger, hield een lezing voor een groep Nederlandse investeerders. Gevraagd naar zijn voorkeur voor obligaties of aandelen in de komende vijf jaar, gaf hij vrij resoluut aan zijn geld te zetten op de laatste beleggingscategorie.

"Eerlijk gezegd snap ik helemaal niets van de balansen van westerse overheden. Wat zijn de komende tijd hun verplichtingen tegenover de lokale bevolking als het gaat om gezondheidszorg, sociale voorzieningen en de oude dag? Allemaal erg onduidelijk."

Amstad is zelfs ook sceptisch over landen met een AAA-status, zoals Nederland en Duitsland. "Naast hun nationale zorgen, hebben ze ook hun internationale verplichtingen. Maar hoe hoog die uiteindelijk zullen uitvallen is moeilijk te doorgronden met alle garanties aan zwakke eurobroeders."

Omdat volgens de obligatiedeskundige ook niet duidelijk is wat de bezittingen zijn van westerse landen, betwijfelt hij of investeerders hun geld wel terug zullen krijgen. Hij wijst erop dat volgens schattingen de echte schuld van de VS, dus inclusief kosten voor zorg en pensioenen, met $100 biljoen liefst 700% van het bnp bedraagt.

Tel daarbij op dat de rente op staatsobligaties van 'veilig' gevonden landen bedroevend laag is, en Amstad heeft zijn keuze gemaakt. „Ik zie veel meer in aandelen van bedrijvan als Unilever en Shell. Bij hen is elk kwartaal duidelijk wat de bezittingen en verplichtingen zijn, en hoe het zit met de kasstroom.”

Ziet Amstad dan zelfs weinig in obligaties van opkomende markten die wel een hogere rente geven? „Statistieken uit dit soort landen moet je sowieso wantrouwen”, besluit de obligatiedeskundige.