Nieuws/Financieel
1125178
Financieel

Wall Street houdt verlies beperkt

De effectenbeurzen in New York zijn maandag voor de tweede dag op rij lager gesloten. De zorgen over de gevolgen van het reddingsplan voor Cyprus voor de stabiliteit in de eurozone wogen ook op het sentiment in de Verenigde Staten, hoewel een deel van de openingsverliezen werden weggepoetst.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent (62,05 punten) lager op 14.452,06 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent (8,60 punten) tot 1552,10 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,4 procent (11,48 punten) tot 3237,59 punten. Vorige week stapelde de Dow-Jonesindex nog record op record. Vrijdag staakte de index de recordreeks met een min van 0,2 procent.

Het Europese plan om spaarders mee te laten betalen aan het reddingspakket voor Cyprus van afgelopen weekeinde veroorzaakte maandag veel onrust op de financiële markten, maar het leek er maandagavond op dat het reddingsplan wordt aangepast om kleine spaarders tegemoet te komen. Dat leek volgens handelaren voor wat kalmte te zorgen.

Bankaandelen

De kritiek op het Europese plan was fel en breedgedragen. Volgens kredietbeoordelaar Moody's hebben Europese politici laten zien dat de bescherming van spaarders en andere schuldeisers van banken in Europa steeds minder voorstelt. ,,Het lijkt alsof de Europeanen in neonletters in het Grieks en Italiaans schrijven dat het tijd is om een bankrun te doen'', vond de Amerikaanse winnaar van de Nobelprijs voor de Economie Paul Krugman.

Bankaandelen behoorden, net als in Europa, tot de grootste verliezers. Zo daalde JPMorgan Chase 1 procent. Citigroup zakte 2,3 procent.

Apple

Naast de perikelen rond Cyprus zullen beleggers zich deze week ook richten op de begrotingsonderhandelingen in Washington. Resultaten uit het bedrijfsleven zijn er amper. Daarnaast vergadert het Amerikaanse stelsel van centrale banken woensdag over het economische beleid.

Apple steeg 2,5 procent. Bloomberg schreef maandag op basis van analistenverwachtingen dat het technologiebedrijf waarschijnlijk het dividend met meer dan 50 procent zal verhogen. Ook Hewlett-Packard behoorde met een plus van 2,8 procent tot de sterkste stijgers.

JC Penney

Warenhuisketen JC Penney steeg 6,4 procent, na een positief analistenrapport.

De euro noteerde een stand van 1,2965 dollar, ten opzichte van 1,2970 dollar rond het slot van de Europese beurzen. De Amerikaanse olieprijs steeg 0,3 procent tot 93,71 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper tot 109,44 dollar per vat.