Nieuws/Financieel
1125206
Financieel

Cyprus leidt tot kleine min AEX

De Amsterdamse beurs stond maandag in het teken van de reddingsplannen voor Cyprus en eindigde 0,2% in de min. Echte paniek bleef uit, maar beleggers keken met argusogen naar de ontwikkelingen op het eiland. Vooral financials hadden te lijden onder de onzekerheid en moesten inleveren. Naarmate de dag vorderde, klom de Amsterdamse hoofdindex uit het dal.

De AEX sloot 0,2% lager op 353 punten. De Midkap-index eindigde 0,5% negatief op 535,3 punten.

In heel Europa leden de beurzen lichte verliezen. Londen ging 0,5% omlaag, Frankfurt en Parijs noteerden respectievelijk min 0,4% en min 0,5%.

Enkele uren na opening stond de Dow Jones een fractie onder de beginstand: 0,1% negatief. De onrust op Cyprus speelt ook de Amerikaanse beurs parten. Daarnaast sloot de Dow Jones vrijdag 0,2% lager. Het onverwacht lagere Amerikaanse consumentenvertrouwen maakte een einde aan de lange rally.

De onrust klonk ook door op de obligatiemarkten. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligatieas klom in de vroege ochtendhandel naar iets meer dan 5%, tegen 4,9% op vrijdag. De rente op vergelijkbare Italiaanse obligaties steeg van 4,6% naar 4,7%.

Maar volgens macro-econoom Sep van de Voort van SNS Securities zeggen deze cijfers niet al te veel. "De obligatiehandel is nog erg rustig."

Volgens lokale tv-zenders blijven banken op Cyprus morgen ook nog gesloten. De maatregel moet voorkomen dat de besluitvorming in het parlement ertoe leidt dat rekeninghouders banken bestormen om hun tegoeden op te eisen. Het parlement zou de stemming uit hebben gesteld van vandaag naar morgen.

De komende dagen zullen details van het reddingsplan nog worden uitgewerkt. Zo zouden spaarders met minder dan €100.000 mogelijk voor 3% worden aangeslagen in plaats van de eerder genoemde 6,75%.

Bovendien is het wachten op de reactie van spaarders in landen als Italië en Spanje, legt Van de Voort uit. "Het is een gevaarlijke gok. Het woordje garantie in depositogarantiestelsel valt een beetje weg. Het gaat absoluut niet om Cyprus, het gaat om de reactie van andere landen."

Handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital vindt de reactie op de Europese beurzen erg meevallen. "Het nieuws wordt genuanceerd opgevangen, dat is wel eens anders geweest."

Financials leveren in

De financials behoorden tot de verliezers. Zij doken in de rode cijfers uit angst voor een opnieuw oplaaiende eurocrisis. ING zakte 3,5% tot €6,19. Branchegenoot Aegon ging 1% onderuit en sloot op €4,88.

Arcelor Mittal zakte 2,9% en eindigde de dag op €11,09. Het staalconcern maakte vrijdag nieuwe doelstellingen bekend om eind 2015 $3 miljard aan managementkosten te besparen. Volgens Citibank speelde het bedrijf hiermee op safe.

Platformbouwer SBM Offshore leed een verlies van 0,7% en sloot op €12,85. TNT Express eindigde de dag 0,3% lager met een koers van €6,1.

Shell eindigde 0,2% onder het openingsniveau op €25,33. Shell en het Japanse conglomeraat Mitsubishi beginnen in april met de productie van gas in het Irakese Basra.

Hoewel het lange tijd anders leek, eindigde de dag toch positief voor veel fondsen. Uitschieter was Air France-KLM, dat steeg met 3% en uitkwam op €8,30. Uitgever Wolters Kluwer presteerde 1,3% beter (€16,95), branchegenoot Reed Elsevier klom 1,2% tot €12,71. Bodemonderzoeker Fugro pluste ondertussen 1,4% en sloot de dag op €43,47.

Imtech, dat zich sinds vandaag tot de hoofdfondsen mag rekenen, herstelde zich van verlies eerder op de dag en eindigde 0,6% positief. De technisch dienstverlener kwam uit op een koers van €9,85.

AMX

Bij de middelgrote fondsen dook een meerderheid in de rode cijfers. Pharming zakte naar de laatste plaats met een 5,7% lagere koers (€0,12). Bam ging 1,15% omlaag naar €3,34. Branchegenoot Heijmans zakte 1,8% tot €7,26. Verzekeraar Delta Lloyd sloot op €14,14, een daling van 1,9%.

Nieuwe Steen was de grootste stijger met een koerswinst van 3% (€5,26). ING is wat positiever over het vastgoedbedrijf geworden en haalde het van de lijst Benelux Least Favourites gehaald. Het advies bleef hold. Brunel volgde met 2,7% in de plus. De detacheerder eindigde op €33,19. Technologiebedrijf TKH stond de hele dag in de kopgroep en eindigde met een plus van 2,6% op €20,39.

Het lokaal genoteerde biotechnologiebedrijf Galapagos zakte 0,9%, ondanks een initieel koopadvies van ING, tegen een koersdoel van €22. De koers sloot op €19,08.