Nieuws/Financieel
1125215
Financieel

Nieuwe Vestiatop vooral een veilige keuze

Vestia krijgt misschien wel de meest logische nieuwe directie. Twee ’testosteronvrije’ vijftigers, die zowel Rotterdam als het wereldje van de woningcorporaties op hun duimpje kennen. „Wel jammer dat er niet iemand uit het bedrijfsleven tussen zit”, zegt headhunter Frank van der Linden, „Dit is wel erg veilig.”

Willy de Mooij - „Ik ben geboren in Friesland, maar woon nu al ruim 20 jaar in Rotterdam”- heeft ervaring met puinruimen. Ook bij PWS Wonen had De Mooij met een, niet door haar toedoen ontstane financiële janboel te maken, net als bij haar toekomstige werkgever Vestia. Zij werd aangesteld die op te lossen, maar uiteindelijk ontkwam PWS er niet aan zich in de armen van een witte ridder te storten. Dat werd Com.wonen.

De fusieorganisatie, Havensteder gedoopt, heeft 50.000 verhuurbare eenheden, ruim de helft minder dan Vestia. De Mooij leidde de afgelopen anderhalf jaar de integratie. „Mijn klus bij Havensteder is afgerond. De integratie van beide corporaties is goed verlopen,” laat ze desgevraagd weten. De Mooij is volgens bekenden en moderne manager, en fervent promotor van thuiswerken. Ze werkte ook bij de Algemene Rekenkamer en de Gemeente Rotterdam. De Mooij wil nog geen strategisch vergezicht tekenenen, zodat onduidelijk blijft of er geprivatiseerd gaat worden, een fusie¨partner of juist het opknippen van het bedrijf een optie kan zijn, of dat er simpelweg woningen te koop zullen worden gezet, om Vestia in beter vaarwater te krijgen.

Arjan Schakenbos, de beoogd bestuursvoorzitter, werd in 2004 directievoorzitter van Woonbedrijf Rotterdam. Ook hij leidde een fusie, en wel met de Nieuwe Unie in 2007, tot Woonstad Rotterdam. In 2011 maakt hij een overstap naar vastgoedbeleggingsfonds Vesteda. Schakenbos is niet op zijn mondje gevallen, zo bekritiseerde hij al vroeg de Vogelaarwijken-aanpak, omdat hij, naar later bleek terecht- vreesde dat die onder een nieuwe minister weer snel in een bureaulade zou verdwijnen. „Ik wil de hypotheekrenteaftrek afschaffen in combinatie met verminderde inkomstenbelasting en het toegroeien naar marktconforme huren – met een genereus vangnet voor hen die dat niet kunnen betalen.” zei hij onlangs nog in een reactie op de kabinetsplannen.

Headhunter Van der Linden, overigens niet betrokken bij de klus, oordeelt: „Er is rust nodig, dus deze keus is begrijpelijk. Maar, een RvC durft tegenwoordig niet meer ’out of the box’ te denken. Jammer, want je haalt nu twee corporatieveteranen binnen, terwijl je ook één reorganisatiedeskundige uit het bedrijfsleven had kunnen aantrekken. En dat hoeft echt niet meteen Ad Scheepbouwer te zijn, er is ook voldoende van een net iets mindere bekendheid beschikbaar.”

De nieuwe bestuurders worden betaald volgens de Wet normering topinkomens. Daarmee is hun basissalaris maximaal €187.340.