Nieuws/Financieel
1125246
Financieel

VEB: Spaartegoeden zijn nooit heilig geweest

De verontwaardiging mag dan groot zijn over het 'geroofde' Cypriotische spaargeld, het is niet voor het eerst dat overheden spaartegoeden van burgers aanspreken om een crisis te bezweren. "Spaartegoeden zijn nooit heilig geweest", zegt de Vereniging voor Effecten Bezitters (VEB).

"Het zou een ingreep zonder precedent zijn dat spaarders er niet op kunnen rekenen dat hun tegoeden veilig zijn. Maar de geschiedenis leert wel anders", schrijft de VEB op haar website.

Argentijnse spaarders kregen tijdens een crisis begin deze eeuw een afwaardering op hun tegoeden in buitenlandse valuta voor hun kiezen. En toen de IJslandse bank Landsbanki in 2008 omviel besloot de IJslandse regering dat zij de spaarders van Icesave, de Nederlandse en Britse filialen van het failliete Landsbanki, niet zou compenseren, aldus de VEB.

,,Nederlandse spaarders kregen tot 100.000 euro alles vergoed van de Nederlandse staat. Maar dat hadden ze alleen te danken aan een last-minute aanpassing van het depositogarantiestelsel. Over de zin en onzin van de zoveelste ‘redding' van een euroland valt van alles te zeggen. Maar het is zeker niet zonder precedent dat spaarders verliezen incasseren als schulden onhoudbaar zijn geworden", aldus de VEB.