Nieuws/Financieel
1125282
Financieel

'Aanpak Cyprus verrassend'

De oplossing die de Europese leiders voor het steunplan voor Cyprus hebben gekozen was ,,verrassend'', maar de eilandstaat had weinig keus. Dat zei Patrick Dunnewolt, hoofd BusinessDevelopment Benelux van vermogensbeheerder Pimco maandag. Hoe het omstreden reddingsplan uitpakt, kon Dunnewolt maandag nog niet zeggen.

Dunnewolt merkt op dat de reactie op de beurzen maandag gematigd was. Dat is volgens hem vooral te danken aan de rugdekking van de Europese Centrale Bank (ECB), die al maanden geleden de begrotingscrisisheeft weten te dempen met de uitspraak ,,alles te willen doen'' om de crisis te bezweren.

Pimco heeft vooralsnog weinig aan zijn posities veranderd. ,,Het is echt nog even afwachten'', aldus Dunnewolt. Volgens Pimco is het wel duidelijk dat de EU ,,voor ieder land een aparte oplossing'' heeft geprobeerd te vinden. Het geval Cyprus is dan ook uniek, andere landen hoeven waarschijnlijk niet te vrezen voor dezelfde aanpak, waarbij ook de (kleine) spaarders bij de redding zijn betrokken.

Sociale onrust

Topman Mohamed El-Erian van Pimco schreef eerder in de Financial Times dat de redenen van de Europese ministers om de spaarders bij de redding te betrekken gerechtvaardigd waren. Maar dat het nog maar moet blijken of deze aanpak ,,deel zou worden van de oplossing of van het probleem''. De bevolking is woedend, de kans op sociale onrust is groot. Grote spaarders zouden intussen het land kunnen ontvluchten, onder meer angstig voor een volgende 'belasting' op tegoeden.

Het effect van 'Cyprus' op de Europese groeicijfers is nu nog ongewis. Pimco denkt vooralsnog dat de economie van de eurozone de komende vier kwartalen nog in een recessie blijft met een krimp tussen de 0,75 en 1,25 procent. ,,Economisch noodzakelijke maatregelen en de politieke haalbaarheid ervan liggen ver uiteen'', denkt Pimco.

Optimistisch

Wel is de vermogensbeheerder optimistisch over de Verenigde Staten. Daar zal de economische groei in diezelfde periode uitkomen tussen de 1,5 en 2 procent. Een flink herstel van de huizenmarkt zal hieraan bijdragen, denkt Pimco. De huizenprijzen stijgen de komende twee jaar 5 tot 10 procent en dat resulteert in een verder stijgende consumptie. Hoewel ook de Amerikaanse consumenten volgens Pimco hun schulden afbouwen.

Ook voor Japan voorziet de vermogensbeheerder een sterkere groei, van 1,25 tot 2,25 procent in het komende jaar. Pimco verwacht wel iets van de aanpak van de nieuwe Japanse regering, ,,maar een zwaluw maakt nog geen zomer'', waarschuwde Dunnewolt. ,,De aanpak kan ook mislukken en dan heeft het land nog meer schulden''.