Nieuws/Financieel
1125390
Financieel

Banken op Cyprus langer dicht

Banken blijven op Cyprus ook morgen nog gesloten, melden lokale tv-zenders. De maatregel moet voorkomen dat de besluitvorming in het parlement ertoe leidt dat rekeninghouders banken bestormen om hun tegoeden op te eisen.

Mogelijk blijven in afwachting daarvan de banken nog langer gesloten. De centrale bank heeft al opdracht gegeven het geld op rekeningen ’te bevriezen’.

Op het vliegveld van Larnaka zijn volgens waarnemers al verscheidene privévliegtuigen geland uit Rusland en Oekraïne. Mogelijk gaat het om rijke ondernemers die geld willen weghalen van Cypriotische rekeningen. Rusland heeft miljarden in Cyprus gestald bij Cypriotische banken, offshore-bedrijven en Russische banken gevestigd in Cyprus.

Cyprus werkt ondertussen naarstig aan alternatieven om het ergste leed voor kleine spaarders iets te verzachten. Spaarders met minder dan €100.000 zouden voor 3% worden aangeslagen in plaats van de eerder genoemde 6,75%, meldt onder meer The Wall Street Journal.

Om de benodigde €5,8 mijard toch te halen, moeten rijkere spaarders een zwaardere pijp roken. Volgens de laatste berichten is het plan nu om mensen met meer dan een ton op hun bankrekening 10% te laten ophoesten. Spaarders met meer dan €500.000 moeten vrezen voor een nog hogere eenmalige belastingaanslag.