Nieuws/Financieel
1125406
Financieel

Poetin vindt plan Cyprus oneerlijk

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag scherpe kritiek geuit op de Europese plannen om de noodlijdende Cypriotische bankensector te redden. Poetin vindt het ,,oneerlijk, amateuristisch en gevaarlijk'' dat een heffing op spaartegoeden onderdeel van het plan is.

Russische banken hebben veel geld in Cyprus gestald, waarschijnlijk circa 9,25 miljard euro en andere Russische bedrijven nog eens 5,4 miljard euro volgens kredietbeoordelaar Moody's.

De Russische minister van Financiën Anton Siloeanov zei dat de eurolanden zich niet aan de afspraken hebben gehouden door zonder overleg met Moskou tot de spaarderstaks te besluiten. ,,Wij hadden een overeenkomst met de collega's uit de eurozone om onze acties te coördineren'', zei hij.

Van Rusland wordt verlangd dat het de looptijd van een lening van 2,5 miljard euro die het aan Cyprus heeft verstrekt, met 5 jaar verlengt. Ook willen de eurolanden dat Moskou de financieringsvoorwaarden versoepelt.Siloeanov zei dat het land bij die beslissing het eigenmachtig optreden van de eurolanden zal meewegen.