Nieuws/Financieel
1125409
Financieel

Poetin niet ingelicht over ingreep Cyprus

De Russische president Vladimir Poetin is niet ingelicht over de Europese plannen om een extra belasting te heffen op spaartegoeden die bij Cypriotische banken zijn geplaatst. Een aanzienlijk deel van de tegoeden zijn Russisch.     

Poetin heeft maandag scherpe kritiek geuit op de Europese plannen om de noodlijdende Cypriotische bankensector te redden. Poetin vindt het „oneerlijk, amateuristisch en gevaarlijk” dat een heffing op spaartegoeden onderdeel van het plan is.

Anton Siluanov, de Russische minister van Financiën, vindt dat Europa eerder gemaakte afspraken heeft geschonden door Rusland niet in te lichten over de ingreep op Cyprus. Nu veel Russen 10% van hun tegoeden kwijt dreigen te raken, komt de discussie om de voorwaarden van een Russische lening aan de Cypriotische staat ook in een ander daglicht te staan, meent de minister van Financiën.  De EU gaat er echter vanuit dat Rusland de lening van €2,5 miljard aan Cyprus zal verlengen.

Russische banken hebben ook veel geld in Cyprus gestald, waarschijnlijk circa 9,25 miljard euro en andere Russische bedrijven nog eens 5,4 miljard euro volgens kredietbeoordelaar Moody's.