Nieuws/Financieel
1125424
Financieel

Cyprus in ban van reddingsplan

De leiders van de belangrijkste politieke partijen in Cyprus komen zondag bijeen. Naar verluidt komen ze bij elkaar om te overleggen hoe kan worden voorkomen dat spaarders hun rekeningen plunderen. De Cypriotische politiek zou door de Europese Centrale Bank onder druk worden gezet om hierover te vergaderen.

Veel Cyprioten zijn bang dat hun spaargeld verdampt, omdat ze via heffingen moeten meebetalen aan het Europese reddingsplan voor de Cypriotische economie.

Aanvankelijk zou het parlement van Cyprus zondag in spoedzitting bijeenkomen om te stemmen over het reddingsplan. Die vergadering is uitgesteld tot maandag. Zeker drie politieke partijen hebben al aangekondigd het reddingsplan naar de prullenbak te willen verwijzen.

Bankroet

Toch hoopt president Nikos Anastasiades het Europese reddingsplan maandag door het parlement te loodsen. Volgens de president is het plan de enige optie om een ,,wanordelijk bankroet'' van Cyprus te voorkomen.

Op Cyprus gaan woede en berusting over het Europese reddingsplan hand in hand. In krantencommentaren overheerst het gevoel dat de president geen andere keuze had dan in te stemmen met het plan. Velen vinden wel dat hij zwaar onder druk is gezet door Europa door te dreigen met het dichtdraaien van de geldkraan.

Ook klinkt op Cyprus de roep om een referendum over het reddingsplan. De voormalige minister van Handel en Industrie, Giorgos Lillikas, wil dat er anders nieuwe presidentsverkiezingen komen. Hij greep vorige maand tijdens de verkiezingen naast het presidentschap. Hij deed als onafhankelijk kandidaat mee, maar haalde de tweede ronde op een haar na niet.