Nieuws/Financieel
1125453
Financieel

‘Forse openingsverliezen Europese beurzen’

De Europese aandelenbeurzen openen maandag waarschijnlijk fors lager. Beleggers vrezen dat door het besluit om spaarders deels te laten opdraaien voor de Europese noodsteun aan Cyprus de kans op een zogeheten bankrun is toegenomen.

,,De AEX begint 5 punten in de min en ook de andere Europese beurzen laten openingsverliezen zien van meer dan 2 procent. De handel staat volledig in het teken van het nieuws rond Cyprus. Het wordt erop of eronder voor het land en als het een beetje tegenzit ligt Cyprus uit de euro. Het plan om spaarders mee te laten betalen aan de noodsteun schept een gevaarlijk precedent dat dit ook in andere eurolanden gaat gebeuren als die noodhulp nodig hebben'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Het parlement van Cyprus komt maandag in spoedzitting bijeen om te stemmen over het reddingsplan voor het noodlijdende land. Het plan, dat voorziet in noodleningen ter waarde van 10 miljard euro, heeft tot grote commotie geleid. Het betalingsverkeer op Cyprus is tot nader order stilgelegd. Zaterdag kwam er een bankrun op gang toen bekendgemaakt werd dat spaarders flink mee gaan betalen aan het reddingspakket.

Euro

Het besluit om spaarders deels op te laten draaien voor de noodsteun aan Cyprus zorgde er ook voor dat de euro in waarde daalde. De eenheidsmunt was voor aanvang van de aandelenhandel 1,2904 dollar waard. Dat is het laagste niveau van het jaar. Bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag was de euro nog 1,3061 dollar waard.

Aan het bedrijvenfront maakte bodemonderzoeker Fugro bekend een licentieovereenkomst te hebben gesloten met zijn Noorse branchegenoot TGS. Het contract geeft TGS het recht een groot deel van de 2D-databibliotheek van Fugro aan derden te verkopen. Financiële details werden niet gegeven.

Azië

De effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag ook flink omlaag door de vrees voor een nieuw hoofdstuk in de Europese schuldencrisis. De Nikkei in Tokio eindigde met een verlies van 2,7 procent en de Australische beurs verloor 2 procent. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde in de middaghandel bijna 2 procent lager.

In New York wist de Dow-Jonesindex vrijdag geen vervolg te geven aan zijn recordreeks. De Dow sloot donderdag nog voor de 10e dag op rij met winst. Een onverwacht flinke afname van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten had een negatief effect op de beurshandel op Wall Street.

Dow

De Dow eindigde 0,2 procent lager op 14.514,11 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1560,70 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3249,07 punten.

De Europese aandelenbeurzen gingen eveneens met verliezen het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 353,58 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 537,94 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,7 procent.

De prijs van Amerikaanse olie daalde maandagochtend 1,2 procent tot 92,33 dollar per vat. Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper, op 108,37 dollar.