Nieuws/Financieel
1125468
Financieel

Nikkei schrikt van reddingsplan Cyprus

De effectenbeurs in Tokio is maandag fors lager geëindigd. Beleggers schrokken van het besluit om spaarders deels op te laten draaien voor de Europese noodsteun aan Cyprus. Door een deel van de noodhulp te verhalen op spaartegoeden is volgens financiële experts een gevaarlijk precedent geschapen en de kans op een zogeheten bankrun toegenomen. De Nikkei sloot 2,7 procent lager op 12.220,63 punten.

Het nieuws rond Cyprus zorgde voor een stijging van de Japanse yen, die in tijden van onzekerheid wordt gezien als een veilige haven, en zette de euro onder druk. Vooral de grote Japanse bedrijven, die in de afgelopen weken juist profiteerden van een goedkopere Japanse munt, werden van de hand gedaan. Automaker Toyota verloor ruim 3 procent, terwijl elektronicaconcern Sony bijna 7 procent inleverde. Panasonic wist de neerwaartse dans te ontspringen en klom 0,6 procent. Volgens mediaberichten overweegt het elektronicabedrijf zijn medische activiteiten te verkopen en de productie van plasma-tv’s te staken.

Elders in het Verre Oosten gingen de aandelenbeurzen ook flink omlaag door de vrees voor een nieuw hoofdstuk in de Europese schuldencrisis. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 2,1 procent en de All Ordinaries in Sydney sloot 2 procent lager. In Seoul wist de Kospi het verlies beperkt te houden tot 0,9 procent.