Nieuws/Financieel
1125542
Financieel

Cyprus, het zwarte gat van de eurozone

De grote vraag is of de voorgestelde bail out voor Cyprus zal leiden tot een zeer intense heropleving van de schuldencrisis in de eurozone of dat er sprake zal zijn van een minicrisis? Vanochtend zullen de eerste reacties een fors lagere opening zijn voor de Europese aandelenbeurzen, een scherpe daling van de euro en een scherpe dip in de staatsobligaties van de periferielanden.

Er zal een vlucht naar veilige havens plaatsvindenn.  Een andere zeer belangrijke vraag zal worden of depositohouders bij Griekse, Spaanse, Portugese en Italiaanse banken vanochtend na opening meteen tot actie over zullen gaan en hun tegoeden wegboeken naar meer veilige banken in bijvoorbeeld Duitsland of Nederland.  Eigen vermogen is niet meer veilig in trojka-handen.

Afgelopen vrijdagnacht bereikte de trojka een verplicht opgelegde deal met de nieuwe Cypriotische president en regering dat €10 miljard beschikbaar zal komen als bail out, maar dat Cypriotische bankspaarders mee moeten betalen bij de redding van het eilanddeel. Spaargelden tot €100.000 zullen voor 6,75% worden belast en spaargelden boven de €100.000 moeten verplicht 9,9% afstaan. Totaal komt er dan €17 miljard beschikbaar.

De pas 14 dagen geleden gekozen Cypriotische president Anastasiades noemde het bail out voorstel een 'niet zeer aangename uitkomst' maar de beste deal die er bereikt kon worden.  Initieel zou gisteren al in het Cypriotische parlement gestemd worden of men de voorgestelde combinatie deal aan zou nemen zodat deze geïmplementeerd zou kunnen worden. De nieuwe regering van de verse president heeft echter maar 28 van de 56 parlementszetels.

Er is dus minimaal één stem nodig van de oppositie. De verwachting is dat vanmiddag vier uur gestemd zal worden. De paniek op de Europese effectenmarkten kan veel groter worden als het Cypriotische parlement tegen zal stemmen en er een politieke chaos zal ontstaan. Voor alles wordt geprobeerd om een bank run te voorkomen. Pas morgen gaan de Cypriotische  banken weer open, maar als dan blijkt dat het grote geld van Cyprus zal verdwijnen, dan zal het Cypriotische bankensysteem imploderen met alle gevolgen van dien voor de banken in Griekenland etc.

Uitvoerend bestuurder van de ECB Jorg Asmussen verklaarde gisteren dat er een noodplanning of rampenplan beschikbaar is, mocht er een  bank run ontstaan. Ook kunnen er andere kapitaalcontroles worden geïmplementeerd. Gisteren waarschuwde diverse Cypriotische politieke leiders dat alle registers op het eiland moeten worden opengetrokken om een meltdown van de zeer belangrijke financiële sector van het eiland te voorkomen. 

De grote angst is een ineenstorting van het bankensysteem met als gevolg een wanordelijke exit uit de eurozone. Met alle gevolgen van dien. Diverse Cypriotische  parlementsleden spraken van een oneerlijke behandeling en een totaal desastreuze maatregel die verstrekkende gevolgen kan krijgen. Het uitstellen van de stemming gisteren in het Cypriotische parlement leidde meteen tot paniek in Brussel. Op de achtergrond zou worden gesproken om de 6,75% belasting  voor de kleinere vermogens tot€100.000 in ieder geval te verlagen tot 3%. Maar er wordt toch verwacht dat het grote zwarte geld van de Russen het eiland verlaat. Dus…..

De burgers van de eurozone zullen zich achter de oren gaan krabben als de gekozen politici aan hun spaargelden gaan komen. De voorgestelde deal met Cyprus is geen bail out maar een bail in pakket voor de Cypriotische bevolking. Zij moeten het gelag betalen van het tot volledig tot een zwart gat verworden banksysteem. Maar ook de kwetsbare Griekse banken en dito Spaanse en Italiaanse banken kunnen zich opwarmen voor veel depositohouders die spaargelden zullen wegboeken naar veiliger plaatsen. En dat was natuurlijk niet de bedoeling. Het Amerikaanse Moody’s waarschuwt al dat de voorgestelde deal negatief is voor alle  depositohouders in heel Europa.

De euforie op Wall Street en de rally mode op de Europese en Aziatische beurzen lijken voor even voorbij. De markt zat te wachten op de trigger die een verkoopgolf zou kunnen initiëren.  Het kleine Cyprus is verworden tot het centrum van een sterke bail out storm en de trigger voor de verkoopgolf. De grote vraag is: wordt het een minicrisis of een zeer intense heropleving van de eurozone schuldencrisis? 

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.