Nieuws/Financieel
1125546
Financieel

'Forse verliezen Europese beurzen'

De Europese aandelenbeurzen openen maandag waarschijnlijk fors lager. Beleggers vrezen dat door het besluit om spaarders deels te laten opdraaien voor de Europese noodsteun aan Cyprus de onrust over de schuldencrisis opnieuw op zal laaien.

„De AEX begint 5 punt in de min en ook de andere Europese beurzen laten openingsverliezen zien van meer dan 2 procent. De handel staat volledig in het teken van het nieuws rond Cyprus. Het plan om spaarders mee te laten betalen aan de noodsteun schept een gevaarlijk precedent dat dit ook in andere eurolanden gaat gebeuren als die noodhulp nodig hebben”, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Het parlement van Cyprus komt maandag in spoedzitting bijeen om te stemmen over het reddingsplan voor het noodlijdende land. Het plan, dat voorziet in noodleningen ter waarde van 10 miljard euro, heeft tot grote commotie geleid. Het betalingsverkeer op Cyprus is tot nader order stilgelegd. Zaterdag kwam er een bankrun op gang toen bekendgemaakt werd dat spaarders flink mee gaan betalen aan het reddingspakket.

Het besluit om spaarders deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan Cyprus zorgde er ook voor dat de euro in waarde daalde. De eenheidsmunt was voor aanvang van de aandelenhandel 1,2903 dollar waard. Dat is het laagste niveau van het jaar. Bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag was de euro nog 1,3061 dollar waard.

De effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen maandag ook flink omlaag door de vrees voor een nieuw hoofdstuk in de Europese schuldencrisis. De Nikkei in Tokio eindigde met een verlies van 2,7 procent en de Australische beurs verloor 2 procent. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde eveneens ruim 2 procent lager.