Nieuws/Financieel

Reddingsdeal Cyprus veroorzaakt paniek

Update: 15.07 uur

De voormalige Cypriotische minister van Handel en Industrie, Giorgos Lillikas noemt het reddingspakket "een nationale ramp" . Lillikas hekelt in een tijdschrift de heffingen die spaarders moeten betalen om het reddingsplan deels te bekostigen.

Lillikas deed vorige maand als onafhankelijk kandidaat mee aan de Cypriotische presidentsverkiezingen, maar kreeg net te weinig stemmen voor de tweede ronde. De huidige president Nikos Anastasiades heeft volgens Lillikas „zijn mandaat binnen 15 dagen verraden, nadat hij was verkozen.”

Het parlement van Cyprus heeft een spoedoverleg voor vandaag over de reddingsdeal voor de banken op het eiland uitgesteld. Mensen zijn al de straat op gegaan om te protesteren tegen de reddingsdeal.

Het debat in het parlement en ook een toespraak van de Cypiotische president Nikos Anastasiades staan nu gepland voor maandag, zo melden Cypriotische media.

Het reddingspakket van de EU en het IMF voor het eiland, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag rondkwam heeft tot grote woede en paniek geleid onder de bewoners van het eiland. De deal is een radicale koerswijziging ten opzichte van eerdere reddingspakketten. Voor het eerst worden spaarders direct in hun portemonnee geraakt.

In ruil voor een directe injectie van 10 miljard euro, krijgen Cypriotische spaarders een extra eenmalige belastingheffing voor hun kiezen van 6,75% op tegoeden tot 100.000 euro en 9,9% op het bedrag daarboven.

De reddingsboei leidde op zaterdag, zoals verwacht, al direct tot een bankrun. Lange rijen mensen sloten aan bij de pinautomaten op het eiland om zoveel mogelijk geld van hun rekening te halen. Maar de banken hadden een maximum opnamelimiet ingesteld. Maandag is op het eiland bovendien een "bank holiday" waardoor de banken gesloten zijn.

Volgens de Cypiotische president Anastasiades was het reddingsplan de enige manier op de bankensector van het eiland te behoeden voor ineenstorting.

De Nederlandse premier Rutte liet eerder al weten met grote irritatie nieuw geld over te moeten maken aan Cyprus. Rutte maakte zich grote zorgen over de hoeveelheid zwart Russisch spaargeld dat met de reddingsactie wordt veiliggesteld.

Europarlementslid Sharon Bowles, tevens voorzitter van de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken, zegt 'ontzet' te zijn door de reddingsactie. Kleine beleggers worden beroofd van de bescherming die hun spaargeld genoot volgens EU-regels. Als een bank dit had gedaan zou hij terecht staan wegens misleiding", zei ze in een reactie.

Volgens Bowles is de les dat ,,de regels worden omzeild als de Eurozone, de ECB en het IMF dat nodig vinden." Zij wijst erop dat de geharmoniseerde regels over een Europees depositogarantiestelsel voor 100.000 per spaarder juist bedoeld was om te voorkomen dat mensen met hun geld van de ene naar de andere lidstaat zou vluchten ,,Dat is nu opgeblazen. Wat wordt er nog meer opgeblazen?"