Nieuws/Financieel
1125848
Financieel

Geen veilige havens meer

Zeer overtuigd zijn we met z’n allen de afgelopen weken. We weten het bijna zeker, de lente komt er aan en die winterbodems gaan we nooit meer zien. Het vriest gewoon nog hoor buiten maar goed, de temperatuur schijnt Mediterraans aan te voelen zo niet Caribisch van tijd tot tijd.

Met die gedachte wordt het ene heilige huisje na het andere getoetst op z’n grondvesten. Als je maar lang genoeg morrelt, dan valt de safe haven vanzelf ten prooi aan verval. De ene safe haven wel, de andere safe haven ook. Het is niet een kwestie van of, maar eerder wanneer.

De Zwitserse centrale bank weet u nog: 1,20 en niet verder, koste wat het kost”. Over met de pret in Zwitserland. Recentelijk was het de beurt aan Goud en Zilver die hun potentie die we ze in 2012 toedichtten niet hebben kunnen waarmaken onder invloed van tegengas. “Vluchten kan niet meer…” werd vroeger gezongen, tegenwoordig luidt het ”vluchten hoeft niet meer…” lijkt wel.

De beleving van de markt is dus best positief nu ook de Japanners recentelijk de devaluatieknop hebben gevonden. Joh, er is genoeg geld op de planeet of het nou in USD, EUR, of JPY noteert, er is zat en er kan nog veel meer bij. Te veel zelfs vinden velen. Een laatste ontwikkeling op het vlak van dichtslibben van veilige havens kan aan dit rijtje worden toegevoegd. De NOK, de vervanger van de CHF als safe haven, is ook niet meer, zo dreigt men uit het hoge noorden. De tekst dat ze in Noorwegen vinden dat de Noorse Kroon te duur dreigt te worden is gevallen. Dat u het weet.

Nu is het zo dat de EUR/NOK al sinds het begin van dit jaar stijgt. De NOK verliest in rap tempo waarde waar dat niet mogelijk werd gehouden in het recente verleden bij een verzwakking van de EUR zoals we die nu zien tegen alles wat met USD te maken heeft. Men zou dan in NOK vluchten, hetgeen nu dus niet gebeurt. De EUR is verzwakt sinds begin februari, dat is bekend, maar de NOK is dus nog veel meer verzwakt. Zie hier de korte termijn grafiek.

 

Er zijn hogere toppen en bodems vanaf begin dit jaar te ontdekken en de koersen van gisteren en vandaag hebben de weerstand er af doen knallen. Dit is dus een voortzetting van de opwaartse focus zoals we die vanaf begin dit jaar hebben gezien. Gevolg, ruimte tot aan de 7,70 om mee te beginnen.

Tegen de achtergrond van de langere termijn ontwikkelingen is dit echter nog veel interessanter.

 

De opwaartse swing, het verminderd interessant vinden van de NOK als safe haven, is recentelijk structureel anders geworden dan voorheen blijkt hieruit. De stijging is niet meer onderdeel van een dalende trend, nee want die ligt hiermee achter ons. Of het een opwaartse voor de lange termijn gaat worden moet de komende weken blijken bij benadering van de 7,70. Als we die ook weten te overstijgen geldt dat we tegen de 8 aan komen en dan is alle schade van 2011 hersteld.

Tot slot deze alinea voor de volledigheid. Op de vraag:”Heeft u belang bij dit verhaal heer Erem?” Luidt  mijn antwoord: “Jawel, echter dat wil niet zeggen dat mijn belangen dan verstrengeld zijn.” Om deze vraag voor te zijn meld ik voor de volledigheid dat wij op 14 maart voor de Erem+Nikken MacroPortefeuille de ABNAMRO Turbo LONG EUR/NOK 6.75 hebben aangeschaft. Voor nu goed weekend, ook de Noorse lezers natuurlijk.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.