Nieuws/Financieel
1125851
Financieel

CNV akkoord, maar FNV door met acties bij AH

CNV Dienstenbond en Albert Heijn hebben vrijdagmiddag volledige overeenstemming bereikt over een nieuwe 2-jarige cao voor de medewerkers van de distributiecentra. Dat meldde een woordvoerder van de vakbond.

FNV Bondgenoten wijst het akkoord van de hand en is vast van plan de stakingsacties bij de centra door te zetten, zei een woordvoerder. Daar deden vrijdag bij elkaar enkele honderden medewerkers aan mee, in Zaandam, Tilburg, Zwolle en Pijnacker.

De acties hebben nog niet geleid tot lege schappen, liet een woordvoerster van het supermarktbedrijf vrijdag weten. ,,Het merendeel van onze medewerkers is aan het werk'', zei zij.

Loonsverhoging

FNV Bondgenoten overweegt ook dit weekend actie te voeren en dreigt met acties bij alle zes distributiecentra na het weekend als Albert Heijn niet alsnog over de brug komt.

De cao waarover CNV Dienstenbond en het supermarktbedrijf het eens zijn geworden, voorziet in een loonsverhoging van 3,5 procent over 2 jaar en verder onder meer in een werkgelegenheidsgarantie voor de vaste krachten.

Contract

Bij de centra werken ruim 5000 mensen, van wie volgens het supermarktbedrijf 2000 op uitzendbasis. FNV Bondgenoten vindt onder meer dat Albert Heijn de uitzendkrachten niet goed behandelt.

Zij worden volgens de vakbond, die veel meer leden heeft onder de distributiemedewerkers dan CNV Dienstenbond, voor een jaar aangenomen, moeten dan weer weg en mogen na een half jaar weer terugkeren tegen het laagste loon.

Het supermarktbedrijf zegt dat het de afgelopen 3 jaar 400 uitzendkrachten een ,,AH-contract’’ heeft aangeboden en dat als handreiking naar de vakbonden is besloten nog eens 100 uitzendkrachten zo’n contract aan te bieden.