Nieuws/Financieel
1125860
Financieel

Fed keert recordbedrag uit aan schatkist VS

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), heeft over 2012 een recordbedrag van 88,4 miljard dollar (67,6 miljard euro) uitgekeerd aan de Amerikaanse schatkist. Dat blijkt uit cijfers die de Fed vrijdag naar buiten bracht.

De Fed keert een jaarlijks dividend uit aan het Amerikaanse ministerie van Financiën. Bij een voorlopige raming in januari werd nog gesproken over 88,9 miljard dollar die van de Fed naar Amerikaanse belastingbetalers ging. De Fed behaalde over 2012 een totale nettowinst van 90,6 miljard dollar. Dat geld werd vooral verdiend door rentes op de obligaties die de centrale bank koopt om de economie te stimuleren en door de verkoop van staatsobligaties, dankzij de recordprijzen van Amerikaanse staatsleningen.

Aan het einde van 2012 had de Fed in totaal 2900 miljard dollar aan bezittingen op zijn balans staat. Dat bedrag groeit maandelijks met 85 miljard dollar door de doorlopende steunprogramma's van de Fed. In 2011 werd 75,4 miljard dollar uitgekeerd door de Fed aan het Amerikaanse ministerie van Financiën.