Nieuws/Financieel
1125871
Financieel

Beleggers nemen winst 

De Amsterdamse beurs leverde vandaag een stuk van de eerder deze week opgebouwde mooie winst weer in. Dit was mede te wijten aan tegenvallend economisch nieuws uit de VS. Vooral ING en Shell trokken de AEX omlaag. SBM Offshore sprong er juist in positieve zin uit.

De AEX-index sloot 0,6% lager op 353,6 punten. De Midkap-index verloor 0,5% op 537,9 punten.

Ook de grote beurzen elders in Europa sloten lager. Parijs en Frankfurt zakten 0,7% respectievelijk 0,2%.

Hoofdeconoom Luc Aben (Van Lanschot) schreef de koersdalingen toe aan winstnemingen in combinatie met een tegenvallend vertrouwenscijfer uit de VS. ,,Het is niet vreemd dat er een stap terug wordt gedaan na de mooie winstreeks. Bovendien vormde de daling van het consumentenvertrouwen een dompertje. Zelf denk ik dat dit vooral te maken heeft met de opgelopen prijzen aan de pomp. Amerikaanse auto's gebruiken immers toch even wat meer brandstof dan Europese."

Aben toont zich zeker voor de VS echter redelijk positief. ,,Vorige week waren er mooie banencijfers en deze week vielen de detailhandels- en de productiecijfers mee. En met een gemiddelde koers-winstverhouding van 14 zijn aandelen weliswaar niet spotgoedkoop, maar de waardering is zeker niet irrationeel."

Europa kan volgens de econoom slechts een inhaalslag maken als het economische nieuws verbetert. ,,Alleen in Duitsland gaat het nu daadwerkelijk beter, elders in Europa is de uitbodeming alleen op hoop gebaseerd. Belangrijk is dat de inkoopmanagersindex volgende week op een afnemende krimp in Europa wijst. Verder zou steun aan Cyprus de financiële markten kunnen helpen."  

Shell niet geliefd

Bij de hoofdfondsen belandde Air France KLM met een 2% lager slot op €8,06 onderaan.

De financiële instellingen hadden hun dag eveneens niet. ING zakte 1,7% naar €6,42 en Aegon liet 1,6% liggen op €4,93.

Shell verloor 1,3% op €25,38, mede vanwege een adviesverlaging naar 'onderwegen' door de Amerikaanse bank JP Morgan vanwege twijfels over de toekomstige groeimogelijkheden. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde daarnaast dat Shell meer gedetailleerde plannen moet verschaffen voordat het weer kan boren naar olie voor de kust van Alaska. In 2012 liep olieplatform Kulluk daar nog vast.

Veruit de grootste stijger was SBM Offshore met een 3,2% hoger slot van €12,95. Het bedrijf zou volgens gespecialiseerde media contracten voor de levering van drijvende opslag- en productieplatforms hebben gesloten met het Braziliaanse Petrobras.

AMX

Bij de middelgrote fondsen eindigde vastgoedfonds Nieuwe Steen met een verlies van 5,1% op €5,10 onderaan. Technisch dienstverlener Imtech, die zich begin deze maand enigszins wist te herstellen van het Pools-Duitse drama, verloor 2,4% op €9,79.

Ziggo werd 2% minder waard op €26,18. Het kabelbedrijf breidt zijn dienstverlening voor de zakelijke markt uit met de overname van Esprit Telecom. ING noemde de overname positief vanwege de lage prijs van €18 miljoen, de groei die het oplevert en het potentieel voor margeverbetering.

ASMI steeg 2,3% naar €28,14. De toeleverancier aan de chipsector herstelde daarmee enigszins van de sterke terugval eerder deze week, volgend op de aangekondigde verkoop van slechts een beperkt deel van het aandelenpakket in de Aziatische dochter.

Smallcap Brill meldde gisteren nabeurs meer winst te hebben behaald in 2012 bij een vrijwel gelijk gebleven omzet. Het winstniveau viel mee, waardoor de wetenschappelijk uitgever 0,4% wist te klimmen naar €20,30.