Nieuws/Financieel
1125915
Financieel

Turkije actiever in nieuwe groeimarkten

Turkije krijgt economisch steeds meer voet aan de grond in het Midden-Oosten. Ankara speelt een hoofdrol in de opbouw van Irak en wordt ook steeds actiever in andere landen in de regio.

Na de val van oud-dictator Saddam Hussein waren de Turkse bouwbedrijven er als de kippen bij in Bagdad om orders binnen te halen. Maar ook de export nam sindsdien fors toe. Irak is momenteel, na Duitsland, de grootste exportpartner van Ankara.

„Turkije levert typische producten voor landen die in een opbouwfase zitten”, zegt ING-econoom Rob Rühl. „Daarbij moet je denken aan constructie- en bouwmaterialen, ijzer, staal, voedingsmiddelen, buizen, pijpen. Turkije is heel erg bezig met de opbouw van Irak.”

Volgens Rühl zal Turkije in de toekomst dezelfde rol vervullen in landen zoals Egypte, Libië en Syrië. Zo nam de export naar Egypte vorig toe met ruim 33% tot $3,7 miljard.

Ook met Libië worden steeds meer zaken gedaan. De uitvoer verdriedubbelde bijna naar ruim $2,1 miljard.

De florerende handel tussen Turkije en Irak is enigszins opmerkelijk, omdat Ankara en Bagdad de afgelopen jaren meerdere malen met elkaar in de clinch lagen. De Turkse regering beschuldigde de Irakezen ervan strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK onderdak te bieden in de bergen van Noord-Irak. Van daaruit zouden zij aanvallen uitvoeren op doelen in Turkije.

Lees het hele artikel in De Financiële Telegraaf