Nieuws/Financieel
1126033
Financieel

Portugal krijgt meer tijd voor bezuinigingen

Portugal krijgt een jaar langer de tijd om zijn overheidstekort aan de Europese normen te laten voldoen. Dat liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag weten.

Doordat de Portugese economie harder achteruitgaat dan verwacht is het onmogelijk om aan de originele doelen voor de overheidsfinanciën te voldoen, vindt het IMF. Het tekort mag daarom dit jaar uitkomen op 5,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in plaats van het eerder afgesproken doel van 4,5 procent. Het doel voor 2014 werd bijgesteld van 2,5 procent naar 4 procent. In 2015 moet het gat op de Portugese begroting kleiner zijn dan 3 procent, zoals de Europese regels voorschrijven.

Het IMF onderzocht de afgelopen weken samen met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) de economische vorderingen van Portugal. Volgens de zogeheten trojka voldoet het Zuid-Europese land ondanks de moeilijke omstandigheden nog altijd voor een groot deel aan de voorwaarden die aan de noodsteun van Europa en het IMF zijn verbonden.

Evaluatieronde

De trojka verwacht zijn evaluatieronde in mei af te ronden. Op dat moment zou Portugal in aanmerking kunnen komen voor het volgende deel noodleningen ter waarde van 2 miljard euro. In 2011 werd aan Portugal in totaal voor 78 miljard euro aan noodleningen beloofd om te voorkomen dat het land aan zijn financiële en economische problemen ten onder zou gaan. In ruil voor die leningen moet de Portugese economie grondig worden hervormd en moeten de overheidsfinanciën weer op orde worden gebracht.

De Portugese economie kromp vorig jaar mede door alle bezuinigingen met ruim 3 procent. Voor dit jaar wordt door het IMF gerekend op een achteruitgang met 2,3 procent. Aan het einde van het jaar moet een voorzichtig herstel kunnen inzetten dat volgens het fonds in 2014 zorgt voor een economische groei van 0,6 procent.