Nieuws/Financieel
1126057
Financieel

Bom gaat barsten in non-fooddetailhandel

De eerste scheurtjes zijn al zichtbaar. Ketens als Henk en Piet Kerkhof vielen dit jaar om. Maar de bom gaat binnenkort echt barsten in de Nederlandse non-fooddetailhandel. Er gaan waarschijnlijk nog meer ketens omvallen. 'Er zullen ongetwijfeld nog meer bedrijven problemen krijgen', voorspellen Jaap Lagerweij van adviesbureau Gwynt en NIBC-retailspecialist Peter de Vries.  

Er is simpelweg minder geld om investeringen te doen. En juist die zijn broodnodig. "De omzet per vierkante meter staat al een aantal jaren onder druk", zegt Lagerweij. "Er wordt veelal alleen nog op de kasstroom gedraaid, slechts voldoende om de operatie overeind te houden. Tot 2009 werd de druk op de omzet per vierkante meter nog gecompenseerd door stijgingen van de arbeidsproductiviteit en dalende inkoopprijzen, waardoor de marges nog konden toenemen.

Maar de laatste drie jaar zitten alle componenten, die nodig zijn voor een positieve inkomstenstroom van retailers, op de glijbaan. Het vet op de botten is er bij veel partijen inmiddels af", voegt hij toe. "Er is bijna geen vuurkracht meer."

Lees het hele artikel vandaag in De Telegraaf