Nieuws/Financieel
1126108
Financieel

Apple onder druk

De strijd om de smartphonemarkt gaat een nieuwe fase in. Gisteravond presenteerde Samsung zijn nieuwste smartphone, de Galaxy S4. Dit keer in de achtertuin van rivaal Apple, New York. Apple is in Amerika nog steeds markleider, maar komt vermoedelijk pas deze zomer met een verbeterd model, de iPhone 5S.

Rivaal Samsung zet Apple steeds verder onder druk. Het marktleiderschap in smartphones buiten de VS was al in handen van Samsung. Nu dreigt op de thuismarkt van Apple hetzelfde te gebeuren. De jager is veranderd in een prooi. De wet van de remmende voorsprong doet zich hier gelden.

Hippe snufjes

Gisteravond presenteerde Samsung zijn nieuwe Galaxy S4. Deze is uitgerust met een iets groter scherm, meer batterijcapaciteit en hippe snufjes zoals een dubbele camera (voor en achter) en scrollen over het scherm door gebruik te maken van oogbewegingen.

Na jarenlang de smartphonemarkt te hebben gedomineerd met de innovatieve iPhone is nu het moment aangebroken dat de Koreaanse concurrent ‘erop en erover’ gaat. Feitelijk maakt Samsung me-too-producten. Want alle huidige smartphones zijn schatplichtig aan het iPhone origineel, zoals bedacht door Steve Jobs.

Maar de markt beslist uiteindelijk. En als de producten van de concurrent beter verkopen, dan wordt het tijd om de hand in eigen boezem te steken. De tijd is voorbij dat Apple de concurrentie met patentrechtzaken op een afstand kon houden. Zoals op deze plaats al eerder gememoreerd, is het tijd voor Apple om de eerste plaats weer te gaan terugverdienen met écht baanbrekende innovaties.    

iPhone 6

Dat gaat uiteraard niet lukken met kleine wijzigingen aan de bestaande iPhone 5, zoals een snellere processor in de verbeterde 5S. Wellicht dat Apple ‘back in business’ kan komen met de iPhone 6. Maar hierover is op dit moment nog weinig bekend.  Het gerucht gaat dat het een groter scherm krijgt van 5 inch. Bovendien zou de 6 door zijn dunnere voorkomen en een lager gewicht meer gaan kijken op  een z.g.n. ‘phablet’ (kruising tussen een smartphone en een tablet).

Chips

Grappig genoeg bestaat het hart van iedere Apple iPhone uit een processor die door de Samsung halfgeleider divisie wordt geproduceerd. Uiteraard is deze divisie gebonden aan strenge non-disclosure overeenkomsten, maar 100% comfortabel heeft Apple er zich nooit bij gevoeld. Zeker niet nu de Samsung telecom divisie met de Galaxy smartphone een geduchte concurrent is geworden.

Maar het uitbesteden van de chipproductie is een langetermijn proces. Het zijn strategische overeenkomsten die niet zomaar even naar een concurrent kunnen worden overgeheveld. Zelfs al zou deze over de productiecapaciteit beschikken. Naar verluid praat Apple voor de volgende generatie processoren alwel met Intel en het Taiwanese bedrijf TSMC.  Om in de toekomst althans een gedeelte van de productie te kunnen spreiden over meerdere fabrikanten.

Qualcom

Voor beleggers die willen profiteren van de groeiende markt voor mobiele telefoons kwam ik onlangs een interessante toeleverancier tegen: Qualcom (Nasdaq symbool: QCOM). De inkomsten van deze halfgeleiderfabrikant komen uit chips die mobiele telefoons verbinden met draadloze netwerken. Qualcomm claimt marktleider te zijn op het gebied van mobiele 3G en 4G-technologie. Zowel in de iPhone als de Samsung Galaxy zitten Qualcomm chips.

Qualcomm verhoogde onlangs het dividend over het eerste kwartaal met 40% van $0,25 naar $0,35 per gewoon aandeel. Met deze verhoging op kwartaalbasis komt de pay-out over heel 2013 op $1,40 per aandeel. Qualcomm noteerde gisteravond op slotbasis  $66,57.

In grafiek 1 heb ik de grafieken van alle bovenstaande spelers uitgezet tegen de Nasdaq composite index (groen). De verticale schaal is procentueel. 1 maart 2011 = 100%. De grafiek is berekend in euro’s. 

Duidelijk is te zien dat de koers van Apple in de afgelopen 2 jaar is ingehaald door Samsung (blauwe lijn). Chipfabrikant Qualcom (zwarte lijn) volgt de Nasdaq. Branchegenoot Intel (oranje) blijft enigszins achter. 

 

Weekgrafiek

Conclusie

Apple zal vol aan de bak moeten om de concurrentie van Samsung het hoofd te bieden. Dat zal niet gaan lukken met kleine verbeteringen aan de  iPhone 5. Wellicht dat Apple met de nieuwe iPhone 6 (nog geen datum bekend) orde op zaken kan stellen. Apple fans vragen zich ondertussen af hoelang zij nog moeten wachten op de drie magische woorden die vroeger het verschil maakten:  ‘one more thing’. 

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV.  www.keyword.nl, of volg hem via twitter.