Nieuws/Financieel
1126133
Financieel

Opnieuw tegenslag voor Shell in Alaska

Het ministerie van binnenlandse zaken eist meer gedetaileerde plannen van het olieconcern voordat Shell een nieuwe poging kan ondernemen om te borevn voor de kust van Alaska. Dat blijkt uit een review over de ongelukkige activiteiten van Shell in 2012. Toen strandde boorschip Kulluk nadat het was losgeslagen van zijn sleepkabels.

De Kulluk had meer dan 500.000 liter diesel aan boord en 45.000 liter aan andere olieproducten. Hoewel deze niet in het milieu terecht kwamen, eisten milieugroeperingen boorprojecten in het poolgebied op te schorten.

In de toekomst eist de Amerikaanse regering dat iedere fase van een operatie uitgebreid wordt beschreven, en dat het managementsysteem van Shell wordt gecontroleerd door een derde partij. Volgens de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken Ken Salazar heeft Shell het verpest in 2012: "We laten ze het niet nogmaals verpesten".

Shell heeft de afgelopen zes jaar zo'n $5 miljard uitgegeven aan licenties, personeel en materiaal voor het boren in de Noordelijke ijszee. Tot nu toe zonder veel succes, en bovendien heeft Shell ook nog eens last van het klimaat en dan met name de ijsvorming tijdens de lange winterperiode.