Nieuws/Financieel
1126161
Financieel

’Nederland is verslaafd aan extreem lage rente’

„Het acute crisisgevoel op de financiële markten is naar de achtergrond verdwenen, dat bewijst de reactie van de financiële markten op de verkiezingen in Italië. En Nederland is goed gepositioneerd om te profiteren van de aanstaande internationale economische opleving.” Het is lang geleden dat de president van De Nederlandse Bank (DNB) zich zo’n optimistische toon veroorlooft als Klaas Knot tijdens zijn interview met deze krant.

Maar Knot relativeert ook: „We zijn waarschijnlijk nog jaren bezig om het onderliggende puin op te ruimen.” Het ’Kanon van Draghi’, bomvol geladen met ongelimiteerde steun aan landen die het nodig hebben en bereid zijn te tekenen voor noodzakelijke hervormingen van hun economie, heeft stabiliteit gebracht op de financiële markten.

Slechts de aankondiging van het OMT (Outright Monetary Transactions) programma blijkt voorlopig voldoende om paniek op de beurzen te voorkomen.

„De grootste winst is dat financiële markten veel robuuster zijn geworden voor de impact van politiek risico”, stelt Knot vast bij het verschijnen van het jaarverslag van DNB. „Het is verrassend positief hoe de uitslag van de Italiaanse verkiezingen slechts voor een paar dagen onrust heeft gezorgd en een zeer beperkte uitstraling heeft gehad naar andere landen.”

Dat de markten nu klaar lijken te zijn met acute paniekreacties, wil niet zeggen dat de echte onderliggende crisis daarmee ook al voorbij is. „De onevenwichtigheden in de eurozone zijn in jaren opgebouwd. Corrigeren kost nog jaren, maar we slaan dit jaar echt een bladzijde om. Niet alleen gaat het in de VS beter en blijft de gevreesde terugval bij de opkomende markten uit, ook de conjunctuurindices voor de eurozone trekken langzaam aan. Wellicht nog belangrijker is dat politieke ontwikkelingen niet langer de markten op tilt zetten", aldus Knot.

Lees het volledige artikel in De Telegraaf van vandaag.